PRAHA 6: NA HRADČANSKÉ JE ZNOVU PODCHOD

Praha 30. 10. 2012 – Krátce před půl čtvrtou se cestujícím po třech letech znovu otevřel podchod spojující ulici Dejvická s vestibulem stanice metra Hradčanská. Končí tím stavební práce v prostoru velmi důležitého přestupního uzlu městské hromadné dopravy, který propojuje metro, tramvaje a příměstskou i městskou autobusovou dopravu.

Hlavní foto

„Obyvatelům Prahy 6 pochod velmi pomůže a značně se jim uleví. Několik let tady občané museli přecházet železniční trať, což nebylo příliš bezpečné,“ řekla starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková.

„Jsem rád, že se podařilo splnit slib, že podchod bude letos na podzim otevřen. Vím, že stavbu brzdily problémy s objektem bývalých stavebnin a zdejší obyvatelé i cestující postrádali potřebný komfort. S novým podchodem se změní i okolí stanice Hradčanská, které bude mít po dokončení parkovou úpravu,“ řekl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Původně měl být podchod pod železniční tratí zprovozněn zároveň s otevřením rekonstruovaného vestibulu metra v říjnu 2010, ale v té době se podařilo udělat pouze jeho část pod kolejemi Buštěhradské dráhy. Zbývající část bylo třeba vybudovat pod objektem bývalých stavebnin, které se podařilo vykoupit až v závěru roku 2011 a práce na dokončení byly zahájeny až letos v dubnu.

Podchod je široký 6 m jeho výška je 3 m a délka 23 m. Nahrazuje původní, necelé 3m široký, podchod pod tratí z prví poloviny minulého století, na který byl v roce 1978 provizorně napojen vestibul metra při zprovoznění trasy A. Spolu s podchodem byly provedeny i úpravy komunikací na křižovatce Dejvická - Bubenečská, které zklidnily dopravu a daly více prostoru chodcům.

„Končí naše práce v důležitém přestupním uzlu a děkujeme občanům, že to s námi vydrželi. Bylo to pro ně i pro nás náročné, protože hodně času zabraly práce, které již vidět nejsou, a to přeložky inženýrských sítí, dnes skryté pod zemí,“ řekl Miloslav Hadrava, ředitel divize 2 společnosti Metrostav.