Praha 6 má nové oddělení respitní péče

Zařízení ve zcela nové půdní vestavbě Domova pro seniory Elišky Purkyňové v Thákurově ulici bylo postaveno v rekordně krátkém čase – od loňského září uběhlo necelých devět měsíců.

Hlavní foto

Slavnostního otevření devatenácti nových lůžek respitní péče v Domově pro seniory Elišky Purkyňové v Thákurově ulici se zúčastnil radní hl. m. Prahy pro sociální oblast Jiří Janeček a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

„Systém respitní péče je výborný nápad a toto oddělení je navíc v krásném prostředí. Respitní péče je přesně pro ty rodiny, které jsou zodpovědné a starají se o své blízké, na druhou stranu je občas potřeba těmto rodinám ulevit,“ řekl na úvod starosta Tomáš Chalupa.

„Praha nám stárne. Letos přibylo rekordně nejvíce seniorů. Respitní péče není ani první ani poslední sociální zařízení, které letos otevíráme či začínáme stavět. Nedávno jsme v Praze 6 položili základní kámen nové budovy Eliška, která nabídne kapacitu až dvě stě míst. Nicméně dnes otevíráme zařízení, které by mělo pomoci rodinám. Známe případy, čtyřčlenná rodina, 2+1 a ještě tam mají babičku nebo dědečka a tito lidé, kteří se starají, také chtějí občas odjet na dovolenou, odpočinout si,“ doplnil radní Jiří Janeček při slavnostním přestřižení pásky. Výstavba půdního prostoru přišla hlavní město na 16,7 mil. korun.

Po prohlídce nových prostor starosta Chalupa a radní Janeček pozvali seniory na dvůr, kde byla připravena zahradní párty s grilováním. Především však vznikla příležitost neformálně si popovídat s obyvateli domova seniorů i s ředitelkou Evou Kalousovou o dalších plánech rozvoje domova pro seniory a služeb, které nabízí.

Domov pro seniory Elišky Purkyňové sídlí v současné době ve dvou objektech – v ulici Šolínova, jehož klienti by se za rok měli přestěhovat do zcela nové budovy v ulici Za Kajetánkou a druhý objekt v ulici Thákurova, která se bude postupně rekonstruovat za provozu, a jejíž celková rekonstrukce vyjde na 50 mil. Kč za šest let. Plánuje se např. výstavba terasy pro imobilní obyvatele, zateplení celého objektu a další úpravy interiérů.

Početní převaha seniorů nad dětmi nastane v Praze již v roce 2014. V Praze očekávají demografové do roku 2065 poměr - na 100 dětí až 354 seniorů. Tento stav bude mít dopad na zajištění zdravotních a sociálních služeb. Počet občanů starších 65 let bylo v hlavním městě Praze k 1.1. 2008 celkem 189 524. Tento počet se k 31.12. 2008 zvýšil na 195 159.

Kategorie lidí starších 65 let je z hlediska závislosti na sociálních službách velice různorodá. Na některou z forem sociálních služeb jsou v první věkové skupině do 69 let odkázáno celkem 3 % lidí. Podíl potřebných se výrazněji projevuje u obyvatel starších 80 let. V tomto věku je odkázáno na pomoc při sebeobsluze 23 % obyvatel. Tedy stav asi čtvrtiny lidí v tomto věku vyžaduje soustavnou péči.

Fotogalerie ze slavnostního otevření ZDE
Fotogalerie ze zahradní párty ZDE
Video z otevření ZDE

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024