Praha 6 má ke konceptu územního plánu asi 50 připomínek

Praha 6 má ke konceptu územního plánu asi 50 připomínek. Vadí jí například, že v hlavním výkresu plánu není prodloužení metra A z Dejvické na ruzyňské letiště.
Hlavní foto

Zastupitelstvo připomínky včera schválilo velkou většinou na mimořádném zasedání, které skončilo pozdě večer. Se svými námitkami tu měli možnost vystoupit také občané. O tom, jestli budou připomínky městských částí i jednotlivců zapracovány, rozhodne vedení hlavního města.

Praha 6 se tak stala jednou z několika městských částí, které o územním plánu diskutovaly veřejně. Praha 6 navíc připravila před mimořádným jednáním zastupitelstva dvoudenní prezentaci s výkladem pro veřejnost. Díky tomu se sešlo několik desítek podnětů od občanů a právnických subjektů. K řadě z nich se městská část připojila.

"Město bude muset plán ještě podrobit širší diskusi," řekl v úvodním slově starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Připomínky ke konceptu územního plánu přijímá hlavní město do 9. prosince. Praha 6 jich má k jednotlivým lokalitám asi 50, podle Chalupy se přitom stále ještě přichází na nové věci.

Praha 6 například požaduje prodloužení metra A na ruzyňské letiště. Ráda by také, aby územní plán definoval Vítězné náměstí jako náměstí, ne jako křižovatku. Nesouhlasí třeba s umístěním tramvajové smyčky v malém Břevnově, protože je prý nelogické. Stejně tak nesouhlasí s budováním parkoviště P+R s kapacitou pro 500 aut v Podbabě. "Parkoviště této kapacity patří na okraj města, například do Suchdola při konečné tramvajové trati. Do předmětné oblasti Podbaby patří parkoviště rezidentů," píše se v připomínkách Prahy 6. Výhrady má také k obecným pravidlům a vymezování pojmů. "Nedomníváme se, že způsob a systém plánu je ideální," řekl Chalupa.

Někteří občané považovali za nekoncepční tunelové propojení Podbabské a Evropské ulice. Měli také pocit, že koncept územního plánu ohrožuje budoucnost zahrádkářských kolonií. Vedoucí odboru územního rozvoje úřadu Prahy 6 Bohumil Beránek vysvětlil, že v případě kolonie Ořechovka nedochází k žádné změně. "Zahrádková kolonie je stabilizována," řekl Beránek také o kolonii Jenerálka. Městská část ve svých připomínkách respektuje nesporné hobby-rekreační aktivity, které zahrádková kolonie na Jenerálce nabízí. Podle městské části však zároveň představuje i zásadní překážku pěší prostupnosti přírodního parku. Proto požaduje její zprůchodnění pro pěší i cyklisty a tudíž možnost vést tímto prostorem rekreační pěší a cyklistické stezky. (Kompletní připomínky Prahy 6 v příloze.)

Koncept územního plánu si můžou lidé už měsíc prohlédnout v informačním centru pražského magistrátu nebo na Útvaru rozvoje hlavního města. Po zpracování připomínek obyvatel bude rozpracována konečná verze, která by mohla platit od roku 2012.


(s využitím ČTK, foto: K. Maršálová)

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024