PRAHA 6 SCHVÁLILA ROZPOČET NA ROK 2013

UVNITŘ ČLÁNKU KOMPLETNÍ PŘEHLED ROZPOČTU: Krátce po půl deváté večer schválili zastupitelé MČ Praha 6 rozpočet městské části Praha 6 na příští rok. Praha 6 je první z radnic, která stihla svůj rozpočet schválit před koncem roku. Ten počítá s celkovými příjmy 597,8 milionu korun, výdaji 924,5 milionu korun, schodek je 326,7 milionu korun. Pro rozpočet hlasovalo 27 zastupitelů, proti 14 a jeden se zdržel.

Hlavní foto

„Hospodaříme se schodkem, ten schodek jsme schopni dokrývat – sice je to schodek, ale nemusíme si v žádném případě někde půjčovat, máme vlastní finanční prostředky, které jsme schopni uplatnit“, řekla starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková.

Zároveň dodala: "Letošní rok byl velmi složitý a pevně doufám, že ten příští rok už bude lepší. Městská část Praha 6 si chce zachovat udržovanou zeleň, čisté a uklizené ulice. Budeme se snažit udělat hlavně ty stavby, na které v rozpočtu plánujeme nejvíce peněz a také udržovat chodníkový program."

Pro rozpočet hlasovalo 27 zastupitelů, proti 14 a jeden se zdržel.

Zpráva z ČTK:

Praha 6 dnes hlasy koaličních zastupitelů schválila rozpočet městské části na příští rok. Počítá s příjmy 597,8 milionu korun a výdaji ve výši 924,5 milionu korun. Rozdíl ve výši skoro 327 milionů pokryjí především úspory hospodaření z minulých let. Většina prostředků půjde na běžné výdaje. S rozpočtem nesouhlasila opozice. Nakonec ale prošel beze změn.

Rozpočet hlavního města pražští zastupitelé přijali minulý týden, po něm teprve následují jednání o rozpočtech v jednotlivých městských částech. Praha 6 je první z radnic, která stihla svůj rozpočet schválit před koncem roku. Jednání čeká ještě Prahu 1 a 3. Ostatní radnice zřejmě do nového roku vstoupí s rozpočtovým provizoriem. Opoziční zastupitelé kritizovali navržený rozpočet Prahy 6, považují jej za nehospodárný.
 

Velkou položku rozpočtu šesté městské části jako tradičně tvoří úklid ulic a péče o zeleň. V běžných výdajích jde o částku převyšující 107 milionů. Podle opozice jde o neúměrně vysoké náklady. Dalších 17 milionů chce radnice investovat do oprav parků, třeba parku Kotlářka - Hanspaulka nebo opravy vnitrobloků na sídlišti Petřiny.

Zhruba 119 milionů zaplatí Praha 6 za investice v oblasti oprav bytů. Další etapa rekonstrukce domů v ulicích Nad Kajetánkou a Patočkova vyjde na 55,5 milionu. Přibližně stejnou částku utratí radní za rekonstrukci vytápění a elektroinstalací v domě na náměstí Svobody.

Bezmála 60 milionů poputuje v příštím roce na opravy a zateplení škol. Za 35 milionů korun se bude rekonstruovat Mateřská škola Meziškolská, na téměř 12 milionů vyjde obnova sportoviště u Základní školy Na Dlouhém lánu.