Praha 6 ani letos podnikatelům nezvyšovala nájemné

Radní rozhodli nezvyšovat nájemné z nebytových prostor o index průměrné míry inflace za uplynulý rok. Podnikatelům v Praze 6 tak letos nezvýší nájemné o 6,3 %.
Hlavní foto

Radní se rozhodli nezvyšovat nájemné o index průměrné míry inflace za rok 2008 k 1. červenci 2009 u všech nájemců obecních nebytových prostor na území Prahy 6. "Domníváme se, že je to jedna z podpor podnikání," řekl k rozhodnutí radnice starosta Tomáš Chalupa. 

Význam tohoto rozhodnutí je nejen podpora podnikání na území městské části, ale tímto krokem se také přispívá k celkovému snižování inflace, což má samozřejmě dopad na všechny spotřebitele.

Podle nájemních smluv uzavíraných s nájemci nebytových prostor v objektech v majetku hl. m. Prahy - m. č. Praha 6 je pronajímatel oprávněn sjednané nájemné každoročně zvýšit vždy k 1. 7. každého roku o index průměrné míry inflace vyhlášené Českým statistickým úřadem za uplynulý rok.

Roční míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za rok 2005 proti průměru roku 2004 byla 6,3 %. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen vyjadřuje procentní změnu průměrné cenové hladiny za 12 posledních měsíců proti průměru 12-ti předchozích měsíců. Tato míra inflace je vhodná při úpravách nebo posuzování průměrných veličin. Bere se v úvahu zejména při propočtech reálných mezd, důchodů a pod.

náhled souboru

Související články

Praha 6 od července přebírá od Magistrátu hlavního města Prahy agendu přestupků. Za tímto účelem vzniklo oddělení přestupků, které bude součástí odboru přestupkového řízení, a od 22. dubna bude nově v provozu v poliklinice Pod Marjánkou na Břevnově. Ve dnech 18. a 19. 4. se odbor přestupkového řízení stěhuje z původní adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 na polikliniku a v těchto dnech bude pro veřejnost uzavřen.

Celý článek16. 4. 2024