POZOR: Vltava hlásí 1. stupeň povodňové aktivity

AKTUALIZOVÁNO. Povodí Vltavy předpokládá v Praze na Vltavě dnes do 22:00 průtok do 700 [m3s-1]. Nastal první stupeň povodňové aktivity - stav bdělosti. Přívozy v Sedleci a Podbabě byly odstaveny, provádí se odsun lodí a plavebních mol, byli aktivováni členové Povodňové komise MČ Praha 6. Povodňové hlídky provádí Městská policie Praha 6 v pravidelných intervalech. Byla aktivována povodňová kniha. 

Hlavní foto

AKTUÁLNÍ PRŮTOK VLTAVY A DALŠÍCH ŘEK, VÝVOJ SRÁŽEK A POČASÍ SLEDUJTE ZDE: hydro.chmi.cz

ČTVRTEČNÍ OPATŘENÍ

V důsledku tohoto bude dle sdělení Povodí Vltavy v centrální Praze zastavena lodní doprava.Mimo toto opatření se v návaznosti na Povodňový plán hl.m.Prahy budou do 22.00 hodin stavět následující protipovodňová opatření (ne však na našem území):

úsek č. 2 - podchod k loděnici Zbraslav;

úsek č. 3 - uzavření protipovodňových vrat hotelu FOURE SEASONS na Praze 1 mezi Karlovým a Mánesovým mostem;

úsek č. 4 - uzavření podchodu Divadelní ulice na Praze 1 u Národního divadla;

Pro úplnost uvádíme, že průtoky pro jednotlivé stupně povodňové aktivity měřené pro hl.m.Praha v M.Chuchli jsou následující:

Stupeň povodňové aktivity (1.SPA) ...... nastává za průtoku 450 m3/s. ( nyní protéká Prahou 475 m3/s.);

Stupeň povodňové aktivity (2.SPA) ...... nastává za průtoku 1000 m3/s.

Stupeň povodňové aktivity (3.SPA) ...... nastává za průtoku 1500 m3/s.

Dle prognóz Povodí Vltavy se neočekává v Praze nijak dramatické překročení průtoku 700 m3/s. Tedy nadále bychom se měli pohybovat v rozmezí 1.SPA.

ČTVRTEČNÍ TISKOVÁ ZPRÁVA PRAŽSKÉHO MAGISTRÁTU:

Povodí Vltavy předpokládá, že v odpoledních hodinách Vltava v Praze dosáhne 1. stupně povodňové aktivity. V souvislosti s preventivními protipovodňovými opatřeními stanovenými pro tuto situaci jsou vyklízeny náplavky na území Prahy 1, 2 a 5. Magistrát hl. m. Prahy vyzývá řidiče a vlastníky vozidel, která zde parkují, aby je odstranili. Vozidla, která zde zůstanou, budou odtažena.

Dalším opatřením bude aktivace protipovodňových vrat na Čertovce, Povodí Vltavy je bude uzavírat pravděpodobně po poledni. Jedná se o preventivní opatření, Magistrát hl. m. Prahy i všechny dotčené orgány a organizace situaci monitorují, o vývoji budeme informovat.