Pozor na padající sníh ze střech

V Praze padají ze střech kusy tajícího sněhu a ledu. V desítkách případů sníh poškodil zaparkovaná auta a zranil i několik lidí.
Hlavní foto

Podle hasičů ohrožuje tající sníh také lidi, od včerejšího rána už proto vyjeli k téměř 20 zásahům. Podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčová padající sníh poškodil automobily například na Vinohradech nebo v Dejvicích. "Případy jsou ale po celém území Prahy," uvedla mluvčí.

„V Praze 6 jsme nařídili správcovským firmám odstranění sněhu ze střech u všech obecních domů. Nechceme, aby padající sněhové převisy někoho zranily či něco poškodily, proto jsou chodníky před domy označené páskami, které mají informovat lidi, aby se tomuto místu vyhnuli. Prosíme občany o respektování těchto záborů,“ sdělil radní Jan Záruba.

Mluvčí magistrátu Jiří Wolf zdůraznil, že za škody, které způsobí sníh či led spadlý ze střech domů, odpovídají majitelé domů a ne město. Dodal, že lidé se mohou obrátit na městskou nebo státní policii, která ohrožené místo obežene páskou.

Ze střechy padající sníh s kusem ledu způsobil podle mluvčí pražských záchranářů Jiřiny Ernestové zranění šesti lidem. Sanitka vyjížděla včera dopoledne k pěti případům do ulic Dukelských Hrdinů, Palackého, Bubenečská, Biskupcova a Vinohradská. Lékaři ošetřili lehčí zranění jednomu muži a čtyřem ženám. Všechny ženy utrpěly zranění hlavy, byly proto převezeny k dalšímu vyšetření do nemocnice. "Vždycky, když je sněhová kalamita, tak počet našich případů stoupá o 20 až 50 denně," řekl ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz. Podle něj má sníh na celkový počet úrazů vliv, ale ne výrazný a spíše nepřímý. Někteří lidé se totiž kvůli sněhu neodváží jít nebo jet k lékaři a volají záchrannou službu, řekl Schwarz.

Upozornění!!
Vzhledem k dennímu odtávání sněhu a nočnímu poklesu teplot pod bod mrazu se během večerních a nočních hodin z úterý na středu a ze středy na čtvrtek bude místy tvořit náledí a zmrazky.



(s využitím ČTK)

Související články