Pohotovost pro dospělé zajistí ÚVN

Lékařskou službu první pomoci bude pro dospělé pacienty z Prahy 6 od července zajišťovat Ústřední vojenská nemocnice v Břevnově. Pohotovost na Vítězném náměstí je v provozu jen do konce června.

Hlavní foto

„Věříme, že lidé tento krok uvítají zejména s ohledem na kvalitu a komplexnost lékařské péče, kterou jim může nemocnice poskytnout," řekl místostarosta pro zdravotnictví Petr Ayeboua.

Co se pro občany Prahy 6 mění?
"
V případě, že bude dospělý pacient potřebovat akutní ošetření, bude mu od 1. července poskytnuto v Ústřední vojenské nemocnici Praha (U Vojenské nemocnice 1200). Bližší informace budou zveřejněné od konce června na www.uvn.cz," uvedla tisková mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Na zajištění lékařské pohotovosti se počátku letošního roku se dohodli zástupci městské části Praha 6 s vedením ÚVN. Dětskou pohotovost i nadále zajišťuje nemocnice Motol v Praze 5.

Lépe a levněji
Praha 6 bude přispívat na částečnou úhradu nákladů spojených s poskytováním pohotovostní služby jedním milionem korun ročně. Pro obecní rozpočet to znamená úlevu. Městská část financovala pohotovost, zajišťovanou společností Pragomedika, ze svého, a to od roku 2008, kdy ji přestal platit magistrát. V roce 2009 to stálo obecní rozpočet 3,9 miliónu korun, vloni o 700 tisíc méně.

Za poslední léta navíc výrazně klesla návštěvnost, od roku 2008 na polovinu. „Vloni lékaři na pohotovosti ošetřili čtyři a půl tisíce pacientů. Více než polovina jich ovšem byla zjiných městských částí a z okolních obcí," upozorňuje místostarosta Ayeboua. „Návštěvnost pacientů z Prahy 6 klesla pod hranici tři tisíce návštěvníků, pro které jsme se domnívali, že má cenu službu zajišťovat," upřesňuje Ayeboua, podle kterého je pohotovost již přežitkem minulého století. „Službu chceme posunout dál, a to jak kvalitou, tak se zřetelem na obecní finance. Lukrativní prostor na Vítězném náměstí obec může pronajmout," dodal.

Městská část dále jedná o možnostech zajištění výjezdové lékařské služby, která ukončením smlouvy s Pragomedikou také skončí.