Podněty Prahy 6 pro nový Územní plán Prahy

Radnice Prahy 6 už nechce na svém území žádné nové zahrádkářské kolonie. Je to jeden z podnětů pro nový územní plán metropole, který dnes schválili místní zastupitelé.
Hlavní foto

Zastupitelé pokládají kolonie za nadbytečné a chtěli by, aby se v plánu změnily na zeleň. Současní zahrádkáři se však o osud svých pozemků podle starosty Tomáše Chalupy obávat nemusejí. "Nenavrhujeme likvidaci. Říkáme, že tato funkce nemá být v novém územním plánu," uvedl Chalupa. Na mnoha pozemcích jsou podle něho nelegálně postavené budovy k bydlení i s bazény. Pokud by byly vedeny jako zeleň, už by na nich nedalo nic postavit. Starosta soudí, že pojem zahrádkářská kolonie do vnitřního města nepatří.

Na Strahově by měly být podle zastupitelů Prahy 6 místo vysokoškolských kolejí bytové domy. Prostor sletového stadionu by měl být v novém územním plánu určen pro kulturní a vzdělávací funkce. Pro vysokoškolské koleje by měly být určeny pozemky areálu ministerstva obrany v Ruzyni, kde by bylo možné stavět i bytové domy a budovy pro obchody a služby.

V novém územním plánu, který chystá magistrát a chtěl by jej schválit koncem nynějšího desetiletí, by mělo být zahrnuto prodloužení trasy metra A z Dejvické k letišti.

Plán by měl předpokládat prodloužení některých tramvajových tratí; za Suchdol, na Dědinu a z Bílé Hory do Řep.

Praha 6 nezavrhuje modernizaci takzvané buštěhradské dráhy. Měla by ale sloužit jen pro osobní dopravu a některé úseky by měly vést pod zemí.

Břevnovskou radiálu chce radnice vést pod zemí. Trvá na tom, aby i v novém územní plánu byla zakreslena severozápadní část vnějšího automobilového okruhu metropole přes Suchdol.

Mezi další podněty pro nový územní plán patří možnost výstavby náměstí v prostoru Špejcharu, zlepšení sportovního a rekreačního využití okolí vodní nádrže Džbán nebo rozšíření zeleně na západním okraji přírodního parku Šárka na úkor polí. Radnice Prahy 6 soudí, že by tam mohlo vzniknout golfové hřiště.


(převzato z ČTK)

Videoreportáž ZDE