Počet nápadů občanů Prahy 6 překonal očekávání

Znovuobnovený projekt participativního rozpočtování „Nápad pro šestku“ přitáhl mimořádnou pozornost občanů Prahy 6. Sešlo se přes 90 nápadů, což je nejvíc za dobu trvání tohoto projektu.

Hlavní foto Nápad na pumptrack

Praha 6 se tak řadí k městům s nejvyššími počty nápadů v participativních rozpočtech na obyvatele. Bohužel něco přes deset přihlášek museli organizátoři vyřadit, jelikož nesplňovaly základní formální požadavky.

„Taková aktivita občanů mě nadchla. Většina nápadů je kreativních, zároveň jsou často technicky konkrétní. Smekám před prací, kterou si navrhovatelé se svými nápady dali,“ říká Oldřich Kužílek, zastupitel – pověřenec zodpovědný za participaci.

Mezi nápady jsou například zábradlí na šikmém chodníku u domova seniorů či otužovací jezírko na Břevnově, revitalizace fotbalového hřiště ve Vokovicích, oprava schodů do Šárky nebo přemístění a obnova zapomenuté fontány v Liboci, knihobudka na Hanspaulce, venkovní pingpongový stůl nebo úprava lesíka na park v Ruzyni či skutečná Matějská pouť v Dejvicích.

„Naši sousedé ukázali, že dobře rozumějí místům, kde bydlí, vnímají a přemýšlí o prostředí svého života,“ dodává Halina Himmelová, která nyní bude nápady s jejich navrhovateli a odborníky na radnici konkretizovat a ověřovat, zda jsou skutečně technicky, finančně a právně realizovatelné.

Nápady, které projdou ověřením, budou na jaře 2024 zařazeny do hlasování veřejnosti. Radnice pak ty, které uspějí v hlasování, bude od podzimu realizovat.

„S nápady, které buď nelze realizovat cestou Nápadu pro šestku anebo nevyhrají v hlasování, chceme dále pracovat a čerpat inspirace pro další záměry,“ doplňuje Kužílek.

Některé návrhy se také překrývají s akcemi, které už probíhají. Ty proběhnou nezávisle. Radnice všechny nápady ihned zveřejnila na https://www.napadprosestku.cz/napady/ a nyní bude o dalším průběhu jejich navrhovatele postupně informovat.

počty Nápadů splňujících vstupní podmínky:

2023: přijato 80 nápadů (několik ještě v ověřování)
2021: přijato 59 nápadů
2019: přijato 54 nápadů
2018: přijato 57 nápadů
2017: přijato 38 nápadů