PIETNÍ AKTY: Uctění památky Benita Juáreze a štábního kapitána Václava Morávka

UVNITŘ FOTOGALERIE. Hned dvě významné osobnosti uctili ve čtvrtek 21. března 2013 radní Prahy 6 na slavnostních vzpomínkových aktech: 207. výročí narození mexického hrdiny Benita Juáreze a 71. výročí úmrtí štábního kapitána Václava Morávka.

Hlavní foto

První pietní akt začal přesně v jedenáct hodin dopoledne

Na náměstí Interbrigády v parku Lázara Cárdenase u busty mexického hrdiny Benita Juáreze položil věnec mexický velvyslanec José Luis Bernal a za Prahu 6 pak radní pro kulturu Veronika Vymětalová a nechyběla ani nejúspěšnější československá olympionička Věra Čáslavská.

 

„Slavné jméno Benito Pablo Juárez García je jméno odhodlaného bojovníka za samostatné Mexiko. Pro své úsilí o modernizaci Mexika je považován za největší postavu mexické historie a národního hrdinu. Jeho jméno nám nejen připomíná významnou postavu mexických dějin, ale inspiruje nás, abychom si připomněli, že česko-mexické vztahy a zejména vztahy Mexika a Prahy jsou dávné a pevné,“ řekla Vymětalová.

Jsou stovky jmen, která spojují naše země. Připomínáme si výročí narození Benito Juáreze, a proto si musíme také připomenout, že na stranu jeho revoluce se přidalo mnoho českých vojáků. Jistě bychom měli hovořit o Vojtovi Fričovi a jeho kaktusářských výpravách do Mexika, o zuřivém reportérovi Egonu Ervínovi Kischovi a jeho knize o Mexiku.

Od dětství nám Mexiko přibližují cestopisy Miroslava Stingla. Mexická olympiáda roku 1968 a fenomenální triumf Věry Čáslavské se stal pro nás symbolem národní hrdosti. Po zakladateli naší novodobé státnosti prezidentu Masarykovi je pojmenována jedna z nejvýznamnějších tříd v hlavním městě Mexika a náměstí.

71. výročí úmrtí štábního kapitána Václava Morávka

O čtyři hodiny později – úderem třetí hodiny odpoledne - začal v kasárnách Posádkového velitelství Praha 6 vzpomínkový akt k 71. výročí úmrtí štábního kapitána Václava Morávka. Pořadatelem byl Český svaz bojovníků za svobodu, Sdružení domácího odboje, Československá obec legionářská a Společnost škpt. Václava Morávka ve spolupráci s  Ministerstvem obrany a Generálním štábem AČR. Za Prahu 6 se účastnil a kladl věnec místostarosta René Pekárek.

Štábní kapitán Václav Morávek, byl jednou z nejvýraznějších a nejpozoruhodnějších postav českého protinacistického odboje. Zachoval si čest vojáka první republiky, nesložil zbraně a bojoval. Jeho pověstná věta „Věřím v Boha a ve své pistole!“ vstoupila do legend českého odboje.

Jeho neohrožený, statečný a aktivní přístup, svědčí o hlubokém občanském uvědomění, povinnosti a odpovědnosti vůči československému státu. Ještě i dnes přenesl štábní kapitán Václav Morávek přes dlouhou propast několika desetiletí odkaz nejen svůj, ale i svých dvou spolubojovníků Josefa Mašína a Josefa Balabána a dalších hrdinů 2. světové války.

Oni také nebojovali s nepřítelem na rozkaz, nešli do střetu z povinnosti a na povel svých velitelů. Nestát a čelit protivníkovi bylo jejich nejvnitřnějším mottem, příkazem a morálním krédem. Tito tři hrdinové nazvaní „ Tři králové“ obdrželi v loňském roce ocenění formou Čestného občanství MČ Praha 6 in memoriam.

Připomínáme si odvahu českého vojáka v den, kdy od jeho posledního boje uplynulo více jak 70 let. Važme si my všichni, že jsme měli v historii osobnosti, jako byl on, jako byli lidé, kteří se neptali, co pro ně udělá jejich země, ale ptali se, co mohou oni udělat pro svou zem. Vlastně se ani neptali. Věděli to a konali.