Petici s 8210 podpisy převzal předseda sněmovny

Dnes dopoledne předala starostka Prahy 2 Jana Černochová a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslavu Vlčkovi petici „Za právo obcí reálně omezovat hazard na svém území“.

Hlavní foto

Stalo se tak krátce ještě před zahájením schůze sněmovny. Dnes totiž  mají poslanci jednat o novele zákona o loteriích, s jehož pozměněnou verzí zásadně nesouhlasí představitelé pražských radnic. Petice vzešla z pátečního jednání starostů pražských městských částí, které iniciovala starostka Jana Černochová. Od pátku do včerejšího večera pod ni připojilo svůj popis 8210 Pražanů, ale také obyvatel jiných měst ČR. Včera petici na mimořádném zasedání podpořili i pražští zastupitelé. Představitelé hlavního města a městských částí jsou přesvědčeni, že chystaná novela je v naprostém rozporu se snahou hlavního města bojovat s hazardem.

Schválením zákona v uvedené podobě hrozí, že se významně a především bez kontroly rozroste hazard ve městech a obcích v České republice. „Důrazně protestujeme proti skutečnosti, že rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR hodlá sněmovně doporučit ke schválení pozměněnou verzi návrhu zákona o loteriích,“ říká starostka Jana Černochová.

Před konečným třetím čtením totiž poslanci výboru do původní verze vnesli pozměňovací návrh, ve kterém se doslova píše, že obec, na jejímž místě má být loterie nebo hra provozována, „není účastníkem řízení o vydání povolení k provozování loterie nebo jiné podobné hry“. Přijetím tohoto návrhu by obce byly zbaveny možnosti spolurozhodovat o provozu videoterminálů s vysokými sázkami a nebyly by tak schopny účinně bojovat proti neúnosné situaci v oblasti hazardu na svém území. „Už vloni na podzim jsme se vyslovili pro úplný zákaz hazardních přístrojů a terminálů. Doufali jsme všichni, že poté, co došlo k razantnímu zhoršení situace díky postupu Ministerstva financí pod vedením tehdejšího ministra Kalouska, dojde ke změně zákona a obcím - a tím přeneseně i naší městské části - bude umožněno regulovat hazard. Bohužel se tak nestalo. Proto reagujeme petiční aktivitou,“ vysvětlil starosta Tomáš Chalupa a dodal: "To, že neustále narůstající počet heren, kasin i prostých automatů či terminálů lidi v Praze 6 trápí dokazuje i skutečnost, že nejvíce podpisů na arších pochází od našich občanů, téměř tři tisíce."

Související články