Pět tisíc korun na dítě. O jednorázový příspěvek lze žádat on-line či na úřadě

Rodiny s ročním příjmem do jednoho milionu korun mohou od 15. srpna požádat o zvláštní příspěvek na péči o dítě. Jednorázově tak získají pět tisíc korun. O příspěvek si lze požádat elektronicky nebo na CzechPointech úřadu městské části.

Hlavní foto

Příspěvek je určen dítěti do 18 let žijícímu v rodině, jejíž příjem v roce 2021 nepřesáhl jeden milion korun hrubého. Rodičům, kteří již pobírají dětské přídavky, bude jednorázový příspěvek na dítě vyplacen automaticky. Ostatní rodiče si musí o pětitisícový příspěvek zažádat, učinit tak mohou dvěma způsoby.

On-line žádost

Od 15. srpna bude na stránkách Ministerstva práce a sociální věcí ČR spuštěn elektronický formulář. Žadatelé si tak ušetří cestu na úřad a o příspěvek budou moci požádat z pohodlí domova nebo třeba i na dovolené.

K bezpečnému podání on-line žádosti je nutné přihlásit se skrze Identitu občana (Bank ID, Mobilní klíč eGovernmentu) nebo přes Datovou schránku. Následně rodič vyplní základní údaje a zaškrtne čestné prohlášení, že příjmy rodiny v loňském roce nepřesáhly jeden milion korun. Informace ověří Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR u Finančního úřadu a České správy sociálního zabezpečení.  

Podrobné informace a on-line formulář (od 15. srpna) zde.

Žádost na CzechPointu

Žádost o pětitisícový příspěvek na dítě lze podat od 15. srpna i osobně na CzechPoint přepážce úřadu městské části. Žadatel musí mít s sebou občanský průkaz, spolu s úředníkem pak vyplní příslušný formulář, kde je rovněž nutné zaškrtnout čestné prohlášení žadatele o rodinných příjmech v loňském roce.

Úřední hodiny CzechPoint přepážek ÚMČ Praha 6.    

 

Žádost lze uplatnit do jednoho roku ode dne nabytí účinnosti zákona. Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě nevyplácí Úřad městské části Praha 6, ale Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, a to do třiceti dnů od podání žádosti. Rodič, který žádost podal, obdrží příspěvek bezhotovostně převodem na účet nebo složenkou.

Otázky a odpovědi k příspěvku na dítě.  

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024