Peníze na sociální dávky budou

Ještě na začátku tohoto roku jednotlivé radnice neměly na svých účtech peníze na výplatu jednotlivých sociálních dávek. Katastrofický scénář, kdy tisíce žadatelů o sociální dávky na příspěvky musejí čekat měsíc či dva, se naštěstí nekoná.

“Dobrá zpráva pro žadatele sociálních dávek: včera večer mi pan ministr Petr Nečas potvrdil, že v horizontu několika hodin budou hlavnímu městu odesílány peníze na výplatu sociálních dávek. Nyní tyto peníze magistrát musí přeposlat městským částem a hned poté začneme s jejich vyplácením. Odhaduji, že to bude už příští týden“, sdělil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a dodal: „Nicméně tím naše komunikace s ministerstvem sociálních věcí nekončí. Zatím je tím vyřešeno pouze to nejpalčivější a nejnutnější. Naší snahou je, aby v tomto roce bylo sjednoceno, tak jako je to v celé republice, že výplatu sociálních dávek budou provádět úřady práce. Pouze v Praze se tak děje na radnicích. A pokud by to na radnicích nakonec zůstalo, bude muset od příštího roku stát plně hradit veškeré náklady. Nikoliv pouze dávky, ale i mzdy státních úředníků či energie.“

Pro zjednodušení provozu a zvýšení komfortu pro žadatele sociálních dávek instaluje radnice Prahy 6 ke kancelářím odboru sociálních věcí světelné tabule, které budou určovat pořadí jednotlivých žadatelů. Stejný systém funguje na radnici také na odboru evidence osob a osobních dokladů. Zároveň bude využita jedna ze zasedacích místností k tomu, aby sloužila jako provizorní čekárna pro žadatele sociálních dávek. Také se pro žadatele sociálních dávek rozšiřují úřední hodiny. Stávající pondělí a středa se rozšiřuje ještě úterý dopoledne 8 – 12 hod.

Důvodem je zvýšená kumulace občanů na chodbách radnice. Jen včera přišlo 267 občanů pro příspěvek na benzín a 100 občanů pro příspěvek na péči. Zvýšená koncentrace občanů je také reakcí na nové zákonům, které začaly platit začátkem roku. I proto už několik dní fungují na radnici dvě bezplatné telefonní linky. Pro informace o sociálních příspěvcích a dávkách mohou lidé volat na linku  800 105 060, na čísle  800 101 801 se od 8. ledna budou moci ptát úředníků na to, jaké změny přinesl nový stavební zákon. Obě telefonní čísla budou v provozu do konce března. Na konci března skončí také využívání provizorní čekárny pro žadatele a také informační systém určující pořadí. Protože jde o mobilní zařízení, bude přemístěno na odbor stavební, kde se v tu dobu očekává zvýšená aktivita občanů, kteří budou chtít realizovat stavby či stavební úpravy.

Změna zákonů se dotkne desítek tisíc lidí v Praze 6. Zhruba 2000 občanů se týkají nové zákony v sociální oblasti. Spolupráci stavebního úřadu potřebuje ročně zhruba 15.000 lidí.

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024