Pátrání po osobách: novinka na webu Prahy 6

V rámci dlouholeté spolupráce radnice Prahy 6 s policií státní i městskou pro snižování kriminality na území městské části připravil portál praha6.cz další modul s názvem „Pátrání po osobách“.
Hlavní foto

Databáze obsahuje údaje o pohřešovaných a hledaných osobách, po kterých Policie České republiky vyhlásila pátrání a které mají nebo měly bydliště v Praze 6.

“Přestože jsme podle policejních statistik dlouhodobě nejbezpečnější městskou částí v rámci hlavního města, spolupráci s policií státní i městskou považujeme za samozřejmou a za prioritní při zefektivňování jejich práce. I proto vznikla rubrika Pátrání po osobách, kdy podle hesla „bližší košile nežli kabát“ bude mít pátrání prostřednictvím lokálních médií větší šanci na úspěch nežli v celorepublikové rozsáhlé databázi,“ domnívá se starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Obě policejní složky podporuje radnice Prahy 6 už několik let i dalšími způsoby: každoročně nákupem potřebného vybavení v hodnotě zhruba půl milionu korun podle potřeb policie, finančně oceněnou motivační soutěží o nejlepšího strážníka a policistu, nabídkou bydlení v obecních bytech na rok s možností prodloužení nájemní smlouvy, financováním městského kamerového systému na území Prahy 6 aj.

Praha 6 je obyvateli metropole dlouhodobě považována za nejbezpečnější městskou část. To je jeden ze závěrů průzkumu pocitu bezpečí, který mezi obyvateli Prahy provedl magistrát v letech 2004, 1999 a 1997.

„Je to příjemné zjištění. To, jak se lidé v Praze 6 cítí, je velmi důležité. Rozhodně bych však výsledek průzkumu nepřeceňoval. Nejpalčivějším problémem jsou stále krádeže a vykrádání motorových vozidel. Dochází k poklesu případů, otázkou ale je, zda policejní čísla nejsou zkreslená tím, že řada lidí už na to, aby vykradení auta nahlásila policii, zkrátka rezignovala,“ komentoval průzkum starosta Tomáš Chalupa.

Krádeže automobilů a vykrádání aut patří mezi faktory, které nejvíce ovlivňují kriminalitu v Praze 6. Vyplývá to každoročně z policejních zpráv o bezpečnostní situaci v tomto území.

Pátrání po osobách na stránkách PČR

Pozn.:
Policie České republiky rozhodně nedoporučuje provádět opatření ze strany veřejnosti, které by měla za následek omezení práv nebo osobní svobody zveřejněných osob i s ohledem na vlastní bezpečnost. Policie žádá občany, aby veškeré informace k pohřešovaným nebo hledaným osobám sdělili na linku 158, případně nejbližší služebně Policie České republiky, nebo zaslali e-mail na adresu operačního oddělení Policejního prezídia Policie České republiky .

Související články