Osm nových učeben a družina: Praha 6 za přispění místních vydává stavební povolení k budově ZŠ Na Kocínce

Téměř deset let trvající jednání o podobě základní školy v ulici Na Kocínce jsou úspěšně u konce. Společné úsilí Prahy 6 a místních obyvatel povede k výstavbě nové základní školy, která bude sloužit žákům prvního stupně a zároveň jako školní družina stávající ZŠ Bílá. Investorem stavby bude městská část Praha 6 a výstavba by měla začít v příštím roce. Náklady by se měly pohybovat okolo 170 milionů korun, přičemž až 60 % by mohly pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí. Na Kocínce vnikne osm nových učeben a družina, nové prostory pojmou 240 žáků.

Hlavní foto

Původní povolovací řízení k projektu z roku 2015 skončilo neúspěchem pro nesouhlas místních spolků, které namítaly, že návrh není v souladu se svým okolím nejen velikostí a umístěním budovy, ale také jejím napojením na uliční parter.

„Jsem rád, že o čtyři roky a mnoho jednání později jsme našli řešení společně. Majitelé nemovitostí sousedících se stavbou dokonce na své náklady sami nechali zpracovat nový projekt, který vyhovuje požadavkům místních i obce. To vše se děje právě v době, kdy jsou další školní lavice více než potřeba. Je to skvělý příklad toho, že vždy má smysl snažit se o hledání společné cesty, a za to patří především pánům Vlastimilu Kristlovi a Tomáši Bistřickému velký dík,“ říká místostarosta městské části pro územní rozvoj Jakub Stárek.

Konečný návrh vznikl v ateliéru AND a jeho autory jsou architekti Jaromír Kosnar a Radovan Kupka. Jejich návrh navazuje na budovu ZŠ Bílá navrženou architektem Janem Gillarem, která byla ve své době jednou z nejmodernějších budov na světě a díky svému nadčasovému uspořádání slouží svému účelu dodnes.

Nová budova ZŠ Na Kocínce byla navržena ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT téměř s nulovou spotřebou energie. Efektivní vytápění je založené na systému tepelných čerpadel a zemních vrtů. Tepelné ztráty jsou minimalizovány nejen kvalitním technickým řešením budovy, ale i jejím promyšleným umístěním ve vztahu ke světovým stranám.

Jídelna školy bude sloužit také jako víceúčelový sál pro školní akademie nebo pro akce Prahy 6 a místní obyvatele. Prosklená otevírací stěna propojí jídelnu s venkovním amfiteátrem a přilehlou zahradou, kde budou také herní prvky, záhony s bylinkami a ovocné stromy, jejichž plody mohou obohatit i nabídku školní kuchyně. Součástí zahrady je i venkovní altán, který svojí velikostí umožní výuku celé jedné třídy. Tzv. „šedá voda“ ­- tedy voda z umyvadel - bude použita ke splachování toalet, dešťovou vodu bude škola využívat na zalévání zahrady. Areál je zároveň koncipovaný tak, aby byl využitelný i pro příměstské tábory.

Součástí projektu nové školy je také úprava ulice Na Kocínce tak, aby se zvýšila bezpečnost dětí. Změna čeká i přilehlou Kadeřávkovskou ulici včetně její křižovatky s ulicí Na Kotlářce, kde úpravou stávající panelové cesty vznikne nový vstup do přilehlého parku.