Ocenění za zveřejňování programů a zápisů na webu

Nejhorší přístup ke zveřejňování informací má podle výsledků pátého ročníku soutěže Otevřeno x Zavřeno starosta obce Hajany u Brna. Naopak nejvstřícnější postoj k občanům projevili zastupitelé ze sdružení SOS pro Šternberk. Podobně vstřícná je také radnice Prahy 6, která dostala ocenění za zveřejňování programů a zápisů z jednání komisí i výborů.
Hlavní foto

Skupina zastupitelů SOS pro Šternberk, vítěz kategorie Otevřeno, byla nominována za svoje aktivity, kterými nahrazuje informační činnost městského úřadu. Na vlastních webových stránkách zastupitelé pravidelně informují o jednání zastupitelstva i o výsledcích jednotlivých hlasování.
Druhé místo obdržel společně s Kuchtovou Krajský soud v Ostravě, který jako jediný z deseti oslovených soudů poskytl kopii pravomocného rozsudku.
Bronzovou příčku obsadil úřad Prahy 6.
"Nejde nám o tituly či ocenění, přesto doufám, že tyto skutečnosti potvrzují naší snahu o vyšší kvalitu veřejné správy nejen v Praze 6, ale i celé zemi. Transparentnost, otevřenost, připravenost k diskusi, aktivní zveřejňování informací o postupech, rozhodnutích, podkladech, hlasování, struktuře a dalších aspektech činnosti úřadu…to jsou priority, o které se snažíme a to nejen proto, že jsme je slíbili v programovém prohlášení. Prostě nám připadají jako základní principy slušnosti, které by každý úřad měl respektovat a dodržovat. Nemluvil bych však pravdu, kdybych řekl, že nás jak letošní třetí místo, tak loňské vítězství v soutěži Otevřeno za přiznání majetkových a finančních vztahů zastupitelů k obci, netěší. Obě ceny vnímám jako potvrzení cesty, po kterou se již několik let snažíme jít," hodnotí výsledek starosta Chalupa.

Titul Zavřeno udělila porota starostovi jihomoravské obce Hajany, který svým ignorováním povinnosti poskytovat informace způsobil vydání exekučního rozhodnutí na svou obec.
Za útok na svobodu projevu si druhé místo vysloužil starosta Neratovic společně s Policií ČR v Mělníku.
Třetím "oceněným" se stalo koaliční vedení Magistrátu města Karlovy Vary, které podle Otevřené společnosti mimo jiné zneužívá radniční periodikum ke své politické propagandě.

Vítězové obdrželi smaltovanou ceduli s nápisem Otevřeno nebo Zavřeno a jménem, kterou si mohou vyvěsit na vhodné místo úřadu nebo instituce. Porota vybírala ze čtyřiceti návrhů. "Zvláštností letošního ročníku bylo několik nominací týkajících se porušování svobody projevu, například zneužívání radničních periodik, která devastují demokracii na regionální úrovni," řekl koordinátor soutěže Oldřich Kužílek.

Další informace ZDE