Obecní program výměny bytů v důsledku deregulace

Radnice Prahy 6 se bude snažit pomoci důchodcům, kteří nebudou schopni platit nájemné po deregulaci. Dopad zvýšení nájemného v obecních bytech nebude podle starosty Tomáše Chalupy nijak velký, složitější situace může nastat u domů se soukromými majiteli. Seniorům, kteří nebudou na nájemné mít, hodlá radnice nabízet přestěhování do menších obecních bytů.

Program pomoci lidem po deregulaci nájemného je novinkou v programovém prohlášení radních pro nynější volební období. Radnice už od listopadu neobsazuje uvolněné byty a chystá nová pravidla pro jejich přidělování, uvedl starosta. Hodlá také nabízet menší počet bytů než v minulosti takzvanou obálkovou metodou, tedy za nejvyšší první nájemné.

Pro výměny radnice vybere byty do 60 metrů čtverečních, uvádí se v programu. Podmínkou pro přidělení bytu bude mimo jiné dlouhodobý trvalý pobyt zájemců v šesté městské části. Uchazeče bude radnice vybírat podle rozdílu příjmů žadatele a předpokládaných nákladů na bydlení.

Podle Chalupy by radnice mohla seniorům nabídnou k výměně až 200 bytů během zhruba půldruhého roku. Do tohoto počtu je zahrnuto i 55 bytů, které budou v novém domově pro důchodce Na Dračkách. Radní slibují, že bude hotov do konce roku.

V některých čtvrtích v Praze 6 může být k roku 2010 nejvyšší regulované nájemné v celé metropoli.V Bubenči, Břevnově, Dejvicích a Střešovicích může podle současných pravidel dosáhnout až 119,5 koruny za metr čtvereční a měsíc. Radnice hodlá v obecních bytech uplatnit deregulaci v plné výši. První zvýšení bude v květnu, bude se týkat asi 1500 bytů.

(podle ČTK)