O svátcích strážníci dohlédnou na pyrotechniku i hřbitovy

Spolupráce radnice Prahy 6 s městskou policií se s blížícím předvánočním shonem ještě zintenzivní.
Hlavní foto

“Na prevenci kapesních krádeží, bezpečnou zábavní pyrotechniku či neoprávněný stánkový a pouliční prodej či klid na hřbitovech dohlédnou ve svátečním čase městští strážníci Prahy 6,“ potvrdil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

„Občané by se především měli vyvarovat přeplněných míst s větším shlukem lidí, a pokud už nelze jinak, dbát zvýšené opatrnosti na své osobní věci, nenosit otevřené kabelky nebo co je ještě horší, nechávat je bez dozoru v nákupních košících. Není vhodné ani nosit při sobě v době platebních karet větší hotovost,“ doplnil starostu obvodní ředitel Městské policie v Praze 6 Viktor Richter.

Velký pozor by měli podle Richtera dávat občané i na nákup a výběr pyrotechniky, na jejíž prodej se hlavně budou strážníci Prahy 6 soustředit. „Lidé by ji měli nakupovat pro svou větší bezpečnost raději v kamenných obchodech. Na každém schváleném výrobku musí být znak lva v oválu a pod ním zkratka Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Rodiče by měli rozpoznat zábavní pyrotechniku první a druhé třídy,“ poznamenal Viktor Richter. Doplnil, že první třída je prodejná bez omezení věku, ale i v tomto případě by dítě mělo umět přečíst návod k obsluze a také mu porozumět.

Pyrotechnika II. třídy je prodejná až od osmnácti let, ale ani rodiče by mladším potomkům neměli takové výrobky kupovat. Pyrotechnika III. a IV. třídy již patří pouze do rukou profesionálů a je neprodejná bez příslušného povolení. Pokud pyrotechnika nevybuchne, neměli by se ji lidé rozhodně pokusit opět zapálit nebo rozebrat. Je třeba naopak chvíli vyčkat, špatné skladování a vlhkost může zpomalit dobu výbuchu. Pokud není v návodu napsáno jinak, doporučuje se půl hodiny vyčkat a následně pyrotechniku vložit do nádoby s vodou.

Související články