O Senior taxi je na Šestce velký zájem

Na poštu, k lékaři nebo na úřad. To jsou místa, kam se mohou senioři nad 75 let z Prahy 6 nechat odvézt Senior taxi.

 

Hlavní foto

Od začátku října zaznamenal dispečink více než dvě stě objednávek a taxi již provedlo téměř 170 jízd a počet žádostí stále roste. K dnešnímu dni bylo zájemcům z řad seniorů vydáno 380 průkazů, které je opravňují k využití této služby.

„Praha 6 je svojí rozlohou největší městská část a současně má jedno z nejvyšších zastoupení seniorů. Tato zjištění mě jednoznačně vedou k tomu, že právě pro naše seniory musíme hledat cesty, jak jim pomoci vzdálenosti snižovat. Senior taxi může právě tyto kvality nabídnout. Seniorům nabídneme nejenom pomoc v dopravě, ale intenzivně připravujeme i novou léčebnu dlouhodobě nemocných, zkvalitnění prostředí v Poliklinice Pod Marjánkou a v neposlední řadě spolupracujeme s hlavním městem na novém a krásném domovu pro seniory v trojdomí Šolínova,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Pro každého zaregistrovaného uživatele připadá 50 jízd ročně za kalendářní rok, tedy přibližně čtyři jízdy měsíčně, případně poměrná část při registraci během roku. V rámci senior taxi jsou nyní k dispozici dva vozy. Senior taxi funguje v pracovní dny od 7.30 do 15.30 hodin, telefonické objednávky přijímá dispečink v pracovní dny od 7 do 18.30 hodin.
Taxi mohou využívat senioři starší 75 let a lidé s handicapem, kteří vlastní průkaz ZTP či ZTP/P. Ti si s sebou mohou vzít jednu osobu jako doprovod. Ta za službu nic neplatí.

„Péče o seniory a zdravotně handicapované občany je pro nás zásadní. Jsem rád, že tato služba ulehčuje seniorům nejen cestování na území městské části, ale má i ekonomický efekt v tom, že nemusí řešit vlastní dopravu,“ říká místostarosta městské části Praha 6 Marián Hošek.

Senior taxi využívají senioři pro dopravu k lékaři, k vyzvednutí léků a dalších zdravotnických potřeb v lékárnách, či vyřízení nejrůznějších záležitostí na úřadech či poště v rámci území Prahy 6. Senioři, kteří budou chtít službu využít, se musí registrovat a obdrží průkaz. Na jehož základě budou mít k dispozici 50 jízd za rok a cena za jednu jízdu činí 50 Kč.

Co k vydání průkazu senioři potřebují?
Občanský průkaz pro ověření věku a trvalého bydliště a lidé s handicapem navíc také průkaz ZTP nebo ZTP/P. Pokud se na radnici sami nedostanete, registraci za vás mohou vyřídit rodinní příslušníci. I oni musejí přinést váš občanský průkaz, případně ZTP nebo ZTP/P průkaz. Další informace získáte na telefonních číslech 220 189 645, 220 189 622 nebo 220 189 613. Spolu se senior taxi průkazem také na odboru sociálních věcí dostanete kontakt na dispečinky.
Při objednávání taxi dispečink nejprve provede identifikaci volajícího, tedy ověří vydaný průkaz a jeho číslo. Následně se bude snažit volajícímu vyjít maximálně vstříc ohledně termínu a času jízdy. Senior taxi průkazem se budete identifikovat i při nástupu do auta.

 

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024