Nových sto míst pro předškolní děti

Začala výstavba nové nízkoenergetické školky v ulici Velvarská.

Hlavní foto

V minulém týdnu byl položen základní kámen novostavby nízkoenergetické budovy MŠ Velvarská. Jedná se o jednu z mnoha a asi nejvýznamnější investiční akci Prahy 6 v rámci rozšiřování kapacit mateřských škol.

V rozpočtu letošního roku se počítá kromě výstavby této budovy také s novou MŠ na Červeném vrchu a rozšířením kapacity MŠ Mládeže. Dále se připravují stavby nových budov MŠ na Bílé hoře a Mydlářce. Celkem se jen letos investuje do budov MŠ cca 100 mil. Kč a navýší se kapacita o 175 míst.

Za předcházejících 5 let se do budov mateřských škol vložilo 230 mil. Kč a navýšila se kapacita celkem o necelých 300 míst. Letos dojde k navýšení o 175 a pro příští rok se připravují akce, které při realizaci mohou přinést dalších až 250 míst. Tím bychom původní kapacitu navýšili více než o třetinu!

O faktu, že je školství jednou z hlavních priorit radnice svědčí i to, že čtvrtina z celkových výdajů jde do kapitoly školství (přesněji 24%), a z celkových kapitálových výdajů směřuje do školství jedna třetina (přesněji 32%).

Avšak i přes tento masivní nárůst počet zájemců o předškolní vzdělávání v důsledku demografického vývoje stále převyšuje kapacitu obecních mateřských škol.

V letošním roce evidovaly mateřské školy zřizované Městskou částí Praha 6 celkem 1212 žadostí, bylo vydáno celkem 732 rozhodnutí o přijetí a 480 rozhodnutí o nepřijetí, z toho 438 směřovalo k dětem s trvalým bydlištěm na Praze 6 a z těch pak bylo 224 dětí z rodin, kde matka (resp. oba rodiče) pracují či do práce nastupují. 150 z nich bude mít sice příležitost být přijato při dodatečných zápisech (termín, až bude v závislosti na dokončení výstavby jednoznačně známý, bude patřičně zveřejněn, mj. prostřednictvím těchto stránek). Část se nepochybně rozhodne (třeba i jen dočasně) pro některou z mnoha soukromých školek. Informace o nich naleznou např. na www.jakdoskolky.cz. Je ale zřejmě, že v budování dalších kapacit mateřských škol se bude pokračovat.

Fotogalerie na FB
Videoreportáž ZDE
Videoreportáž na Youtube

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024