Nová Ořechovka přivítala první nájemníky

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa dnes přivítal první nájemníky nového bytového domu Nová Ořechovka ve Střešovicích. Dům s 53 byty nechala postavit radnice Prahy 6. Náklady na jeho výstavbu dosáhly téměř sto miliónů korun.
Hlavní foto

„Byty v domě jsou určeny pro seniory, kteří se ocitnou v tíživé bytové situaci s ohledem na deregulaci nájemného. Jejich celkový zdravotní stav a věk by měl být takový, že nepotřebují komplexní péči a mohou vést samostatný život ve vhodných podmínkách,“ vysvětlil význam nové stavby starosta Chalupa.

Na slavnostní otevření domu přišli i samotní nájemníci, kteří již své byty v domě získali ve výběrovém řízení. Obsazeno je tak dnes 41 bytů, zbývá ještě 12 bytů pro nové nájemníky. I proto radnice na víkend připravila dny otevřených dveří v novostavbě. V sobotu si dům a byty zájemci mohou prohlížet od 13 – 16 hodin, v neděli od 10 – 12 hodin.

Mezi dnešními účastníky slavnostního otevření Nové Ořechovky nechyběla ani první nájemnice domu, devadesátiletá paní Marková.
„Bydlela jsem dosud v devadesátimetrovém bytě v Dejvicích bez výtahu. Tady je to i s výtahem a je to tu krásné. Vůbec nemám pocit, že bych šla do horšího. Těším se, že si to tu užiji,“ řekla první nájemnice domu krátce poté, co jí starosta Chalupa předal klíč od jejího bytu ve druhém patře.

Objekt bytového domu se nachází mezi ulicemi Na Dračkách, Za Průsekem a Cukrovarnická v obytné čtvrti vysoké architektonické kvality. V nadzemních podlažích objektu se nachází 53 malometrážních bytů 1+kk a 2+kk umístěných ve třech vzájemně propojených křídlech. Do suterénu jsou situovány sklepní kóje a podzemní garáže s kapacitou 15 stání. V okolí objektu je obyvatelům domu k dispozici pobytová zahrada a 13 venkovních parkovacích míst.

Každý byt má předsíň s prostorem pro šatní skříně, koupelnu s uzavíratelnou sprchovací kabinou, umyvadlem, vývody pro pračku a WC mísou, pokoj s kuchyňským koutem vybaveným kuchyňskou linkou s ledničkou a dřezem, elektrickým sporákem a odsavačem par. K téměř každému bytu přísluší lodžie nebo balkon, ve 4. nadzemním podlaží terasa. V předsíních a koupelnách je položena keramická dlažba, v pokojích a ložnicích jsou laminátové plovoucí podlahy. V bytovém domě jsou osazena dřevěná eurookna a dveře. Podlahy ve společných prostorách domu jsou opatřeny keramickou dlažbou.

Datum zahájení stavby: 25.9.2006
Datum ukončení stavby: 20.7. 2007
Datum kolaudace stavby: 23.11.2007
Celkové náklady stavby: 92 608 887,-Kč vč. DPH


Investor:
Městská část Praha 6
Projektant:
Dokumentace k územnímu řízení:
ABM architekti s.r.o., Praha 1
Prováděcí projektová dokumentace:
Kovoprojekta Brno a.s., Brno
Dodavatel:
SYNER, s.r.o., Liberec

Video z otvírání domu Nová Ořechovka