Nová Eliška nabídne domov seniorům

Včera poklepali základní kámen nového domova pro seniory Eliška primátor Prahy Pavel Bém, starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a ředitelka domova seniorů Eva Kalhousová. Senioři získají nový domov v ulici Za Kajetánkou v Břevnově.

Hlavní foto

„Nový domov pro seniory Eliška je nejen nezbytný, ale má i mimořádnou polohu. Nevytrhává své budoucí obyvatele z přirozeného prostředí, nedaleko se nachází inspirativní Břevnovský klášter a z druhé strany užitečné služby břevnovské polikliniky,“ chválí zahájení stavby nového seniorského domova starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Stavba bude podle plánů dokončena v květnu roku 2011 a jeho cena bude 248 milionů korun. Nový domov pro seniory nabídne kvalitní technické zázemí a odpovídající komplexní služby. Senioři budou mít ve čtyřpatrové novostavbě k dispozici mimo profesionálního personálu například rehabilitaci, kadeřnictví nebo ergoterapii. Objekt spadá pod stávající Domov seniorů Elišky Purkyňové v Praze 6. „Specializací bude v tomto domově kromě péče o seniory také spolupráce s jejich rodinami. Důvodem je zachování rodinných vazeb,“ přislíbila ředitelka dnes již nevyhovujícího Domova seniorů v Šolínově ulici Eva Kalhousová.

Z historie:
Domov seniorů Elišky Purkyňové v Šolínově ulici byl postaven v letech 1923 – 1924 a od této doby funguje  jako Útulný domov osamělým ženám, později jako Domov důchodců a od roku 2007s novým dnešním názvem Domov seniorů Elišky Purkyňové. Stávající objekt v ulici Šolínově je technicky i morálně zastaralý a není možná rekonstrukce za provozu. Kapacita je více než nedostačující.

O novém domově Eliška
Nový objekt bude mít tvar písmene U, s atriem pootevřeným na západ s reagující na stávající vzrostlou zeleň. Hlavní vchod bude z ulice Cvičebná. Celkově bude mít dům 4 podlaží a bezbariérový přístup. První podlaží je pojato jako „obslužné“. Zde bude rehabilitace, denní stacionář, stravovací provoz, provoz ergoterapie. V  dalších podlažích se budou nacházet dvě popř. tři samostatné bytové jednotky. Každá bytová jednotka je složena z obývacího pokoje s jídelním koutem, místností pro sestry se zázemím, jedné velké koupelny a 9 lůžkových buněk. Lůžková buňka se sociálním zázemím se dá upravit na jedno, dvou, tří nebo čtyřlůžkové pokoje, kterých bude celkem 88. Počet lůžek celkem bude 193. Ukončení stavby a předání do užívání proběhne v 1. polovině roku 2011. Celkové náklady na výstavbu dosáhnou 248 miliónů korun. 

Kontaktní údaje: 
stavební firma Bau-plus a.s., Zlíchov 228/4, Praha 5, zastoupená obchodně-technickým ředitelem Ing. Ivanem Němcem
Stavbyvedoucí: Ing. Ivo Štěpánek,  tel.  724 094 978
Stavební dozor:  firma Jans, s r.o., Ostrovského 253/3, Praha 5, zastoupená  Ing.arch. Antonínem Princem,  tel.  603 486 558
Domov seniorů Elišky Purkyňové, zastoupený ředitelkou Evou Kalhousovou, tel.  224 311 364

TV reportáž ZDE

Informace o novém domě pro seniory - reportáž TV6

článek v Pražském senioru

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024