Nejvytíženějšími stanicemi metra jsou I.P.Pavlova a Dejvická

Nejvytíženější stanicí pražského metra je I. P. Pavlova na trase C, kterou denně projde přes 118 000 cestujících. Vyplývá to z výsledků nedávného přepravního průzkumu. Druhou nejvytíženější stanicí je s počtem přes 117 000 lidí konečná linky A Dejvická.
Hlavní foto

Naopak stanice Stodůlky, Kolbenova a Invalidovna jsou využívány nejméně.

Stanice I.P. Pavlova je významná dopravní křižovatka, lidé tu přestupují na tramvaje a rozjíždějí se do okolních čtvrtí, kde sídlí mnoho firem.

Dejvická je konečnou stanicí na trati A a hlavním přestupním místem cestujících z pražského ruzyňského letiště.

Třetí nejvyšší počet cestujících prochází stanicí Anděl.

Pražské metro podle průzkumu denně přepraví téměř 1,2 miliónu lidí. To je o 4,96 procenta, tedy zhruba o 56 600 lidí více než před čtyřmi lety, kdy se uskutečnil poslední obdobný průzkum.

Nejvíce Pražanů a návštěvníků metropole - přes půl miliónu - využívá trasu C. Linkou B jezdí asi 404 000 a linkou A kolem 276 000 cestujících.

Nejvytíženější úseky
trasa A Můstek, Muzeum
trasa B Národní třída, Můstek
trasa C Vyšehrad, I.P.Pavlova

(zdroj: DPP)

Nejméně využívanými stanicemi jako jsou Stodůlky nebo Invalidovna projde za den asi 10 000 lidí. Mnoho lidí necestuje ani na nové stanice na konečné metra C Prosek, Střížkov a Ládví. Stanici Prosek denně využije necelých 12 000 osob, Střížkov 23 600 a Letňany 30 700 cestujících.

Průzkum mezi cestujícími proběhl v listopadu. Lidé si brali a odevzdávali lístky. Následně organizátor dopravy spočítal, kde jich bylo vyzvednuto či odevzdáno nejvíce a které úseky a stanice jsou tudíž nejvytíženější. 

(podle novinky.cz)

Související články