NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE 2012: HOLIDAYS CZECH AIRLINES A AUSTRIAN AIRLINES

Praha, 27. 11. 2012 - K životnímu prostředí nejohleduplnějšími dopravci na Letišti Václava Havla Praha za rok 2012 byly vyhlášeny společnosti HOLIDAYS Czech Airlines v kategorii proudových a Austrian Airlines v kategorii vrtulových letadel.
Hlavní foto

Výherci již 6. ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Václava Havla Praha jsou známi. V kategorii proudových letadel zvítězila společnost HOLIDAYS Czech Airlines, v kategorii vrtulových letadel se podařilo obhájit titul z roku 2008 společnosti Austrian Airlines. Trofeje v podobě skleněných vlaštovek dnes vítězům předali zástupci obou organizátorů akce - starostka Městské části Praha 6 Marie Kousalíková a ředitel společnosti Letiště Praha, a. s., Jiří Pos. Za MČ Praha 6 se akce účastnil také zástupce starostky René Pekárek. Na slavnostním vyhlášení vystoupila bubenická skupina Blabuburo z nedalekého sdružení Roztoč, které letiště podporuje.

Soutěž zaměřená na ochranu životního prostředí NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE je již tradičně vyhlašována Letištěm Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 za účelem motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí a přímému okolí letiště. K vyhodnocování soutěže sloužil monitorovací systém ANOMS8, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje také letové tratě letadel. V nejintenzivnějším leteckém období, tedy od června do října, se sledoval nejenom naměřený hluk, ale rovněž i efektivní využití sedačkové kapacity letadel. Oproti loňským ročníkům byl letos do hodnocení zahrnut i monitoring vedlejší vzletové a přistávací dráhy 12/30, která byla s ohledem na realizaci první etapy generální opravy využívána více než ve standardním období.

„Chceme prostřednictvím této soutěže přispět k tomu, že nad hlavami občanů Prahy 6 budou létat stroje, které splňují hygienické limity a dopravci se budou snažit být ohleduplní k občanům, kteří v okolí letiště žijí. Smyslem soutěže je především zlepšit kvalitu života a bydlení občanů Prahy 6 v okolí letiště. Letecké společnosti, které nejsou k okolí lhostejné, stojí za to dávat příkladem ostatním a ocenit je,“ řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Ředitel letiště a předseda představenstva Jiří Pos při této příležitosti řekl: „Jednou z priorit Letiště Praha je zodpovědný přístup k životnímu prostředí, který vyžadujeme i od našich partnerů a toto soutěž nám k tomu významně pomáhá. Blahopřeji vítězům a zároveň bych chtěl poděkovat všem leteckým společnostem, pro které je šetrný přístup k životnímu prostředí stejně důležitý.“

Konečné pořadí soutěžících leteckých společností i jednotlivé průběžné měsíční výsledky NEJTIŠŠÍHO DOPRAVCE 2012 jsou zveřejněny na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Vztahy s okolím.

Podrobné informace zde: www.prg.aero