Nejmladší pražský starosta se dnes oženil

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, který je zároveň nejmladším pražským starostou, se ve svých 33 letech dnes v pravé poledne oženil v bazilice sv. Markéty břevnovského arciopatství. Jeho manželkou se po pětiletém vztahu stala Kateřina Tůmová, zastupitelka Prahy 6.
Hlavní foto

Starostu a jeho budoucí manželku oddal převor břevnovského kláštera Prokop Petr Siostrzonek. Svatebního obřadu se zúčastnil herec Jiří Suchý, výtvarnice Iva Hüttnerová nebo hudebník Jan Kalousek. Přišli i starostové ostatních městských částí, poslanci, senátoři a několik velvyslanců. Dodatečně dorazil i primátor Pavel Bém. Novomanželům ke sňatku pogratuloval korespondenčně i prezident republiky Václav Klaus nebo premiér Mirek Topolánek. 

Ing. Kateřina Tůmová je ve svých 29 letech zastupitelkou již druhé volební období, věnuje se sociální politice a je zároveň předsedkyní Finančního výboru.
“Domnívám se, že lidé, kteří si sami nejsou schopni pomoci ve složitých životních situacích naši pomoc potřebují. Proto se snažím pomáhat především seniorům při řešení jejich bytových otázek. Ráda bych v tom pokračovala do konce volebního období, pokud tedy mé plány nezmění rodinné povinnosti,“ říká Kateřina Tůmová. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Suchdole, Provozně ekonomickou fakultu. Celý život bydlí v Praze 6. Se svým manželem navštěvovala stejnou základní školu Norbertov, a zajímavostí také je, že jako děti své domovy měly pár set metrů vzdálené od sebe ve Střešovicích. Kateřina se zajímá o historii, ráda čte, sportuje a tráví mnoho času se psem, teriérem Pacem. Možná i proto je její nejoblíbenější místo v Praze 6 Ladronka, kam chodí na denní vycházky.

Šestkový patriot Mgr. Tomáš Chalupa, který pátý rokem působí v pozici starosty šesté městské části, se netají svým silným vztahem k Praze 6.
„Jsem lokální patriot, jiný už nebudu,“ říká. Chalupa se narodil 3. července 1974 v Praze 6. Po základní škole Norbertov absolvoval Gymnázium Nad alejí. V letech 1993/95 studoval žurnalistiku, politologii a historii, v roce 2002 promoval na právech. V letech 1993 až 96 vedl redakci zpravodajství v novinách Denní Telegraf, poté byl zástupcem šéfredaktora listu. V roce 1997 působil v pozici ředitele tiskového odboru – mluvčího Vlády ČR. V roce 1998 byl poprvé zvolen na radnici Prahy 6, kde působil v roli místostarosty pro oblast financí, investic a bezpečnosti. V té době působil jako starosta Prahy 6 současný primátor Hl.m.Prahy Pavel Bém. Tomáš Chalupa se stal starostou Prahy 6 v roce 2002. Od roku 1992 je členem ODS. Zajímavostí je, že jak Kateřina Tůmová, tak Tomáš Chalupa, pocházejí z dvojčat.