Názvy některých ulic dostanou "vysvětlivky"

Lidé v Praze 6 se dozví, po kom a proč se jejich ulice jmenuje.

Hlavní foto

Občané z pražské Janouškovy ulice budou mít černé na bílém, že mají v adrese jméno rozvraceče republiky: Antonín Janoušek v roce 1919 vedl bolševickou Slovenskou republiku rad. A i kvůli němu teď městská část Praha 6 rozjíždí nevšední projekt: pod smaltové cedulky s názvem ulice přibude ještě jedna vysvětlující původ názvu.
"Bude se to týkat zhruba dvou stovek ulic, jejichž název odkazuje na nějakou osobnost či událost," říká starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Stopy minulosti Například obyvatelé ulice U baterie se tak dozvědí, že z místa jejich bydliště bombardovaly v roce 1848 kanóny generála Windischgrätze Prahu. Nebo lidi z Volavkovy ulice zjistí, že mají co do činění s vysokým poválečným kádrem KSČ a redaktorem Rudého práva. Právě místopisné relikty minulého režimu byly impulzem k chystanému projektu. "Když jsme před tři čtvrtě rokem vedli debatu o možném přejmenování ulic některých komunistických potentátů, tak jsme zjistili, že málokdo z občanů ví, po kom se jejich ulice jmenuje," vysvětluje Chalupa.

Inspiraci si radnice vzala z Itálie, kde jsou podobné cedulky běžné. S umístněním prvních "vysvětlivek" chce začít příští rok. "Musíme totiž získat od majitelů příslušných domů souhlas s umístněním dalších cedulek," dodává Chalupa.


(s využitím Hospodářských novin, autor: V. Šnídl)

Video ZDE

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024