Návrhy pro dostavbu Vítězného náměstí jsou k vidění na Kulaťáku. Vítěze vybere mezinárodní porota

Byty, kanceláře, chybějící občanská vybavenost či nové kulturní centrum pro Prahu 6. To vše má přinést dostavba 4. kvadrantu Vítězného náměstí. Návrhy pěti finalistů mezinárodní architektonické soutěže aktuálně prezentuje venkovní výstava přímo v místě budoucí stavby. Veřejnost má možnost se k návrhům vyjádřit, komentáře občanů budou předány mezinárodní odborné porotě ještě před rozhodnutím o vítězi.

Hlavní foto

Přestože urbanistický koncept, podle kterého byly vystavěny Dejvice, navrhnul Antonín Engel již před sto lety, část Vítězného náměstí, takzvaný 4. kvadrant, zůstává dodnes nezastavěná. Její novou podobu má na základě dohody investora a hlavního města určit mezinárodní architektonická soutěž, která se v těchto dnech blíží do finále.

„Naším cílem je v co největší míře zapojit do hledání nejvhodnějšího návrhu i veřejnost. Před vyhlášením soutěže se místní obyvatelé i návštěvníci území mohli podělit o své hodnocení současného stavu, ale i navrhnout, co v území chybí. Tyto podněty se staly součástí zadání soutěže. Nyní budou komentáře veřejnosti k soutěžním návrhům předány porotě jako jeden z podkladů pro její rozhodování,“ vysvětluje Petr Návrat z plánovací kanceláře ONplan, která soutěž organizuje.

Z celkem 44 přihlášených týmů se do finále soutěže probojovalo pět účastníků. Jejich návrhy si veřejnost může prohlédnout na webu soutěže www.4kvadrant.cz nebo na výstavě umístěné přímo na Vítězném náměstí do 30. června. Do 11. června se veřejnost může k jednotlivým návrhům vyjádřit na webu soutěže.

Do druhé fáze soutěže postoupila pětice architektonických týmů, mezi kterými jsou uznávaná česká studia i věhlasné evropské kanceláře: tým MVRDV z Nizozemí, česko-německé konsorcium Pavel Hnilička Architects+Planners a Baumschlager Eberle Architects, nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti, česká kancelář A69 – architekti a další česko-nizozemské uskupení Cityförster a Studio Perspektiv.

„Těší mě, že se investor rozhodl pro cestu soutěžního dialogu se zapojením města. Myslím, že to obdobně jako na Florenci přináší novou kvalitu do města. Město zároveň nadále aktivně pracuje na rekonstrukci samotného Vítězného náměstí a prostranství v kampusu vysokých škol,“ říká Petr Hlaváček, náměstek pražského primátora pro územní a strategický rozvoj.

Ve 4. kvadrantu má vzniknout multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi. Novou univerzitní budovu zde postaví také VŠCHT Praha. Kromě učeben a zázemí pro studenty zde vzniknou i prostory pro veřejnost či minipivovar. Součástí dostavby bude také nové kulturní centrum Prahy 6 o ploše až 3 000 m2 se dvěma sály. „Praha 6 si po více než sto letech zaslouží dokončené Vítězné náměstí v duchu prvorepublikového návrhu architekta Antonína Engela. Za Prahu 6 jsme rádi, že zde vznikne i kulturní centrum se dvěma sály, které budou vhodné jak pro výstavy, tak pro koncerty nebo divadlo. Sloužit by však mělo i pro komunitní a sousedské akce. Zachovány zůstanou i populární farmářské trhy, které získají důstojnější prostředí,“ uvedl starosta Prahy 6 Jakub Stárek, který je mimo jiné jedním ze členů mezinárodní poroty složené také z architektů, urbanistů i krajinářů.

Cílem soutěžního workshopu je nalézt novou podobu a optimální architektonické a urbanistické řešení severozápadní části Vítězného náměstí. Zadavatelem soutěže je společnost Fourth Quadrant, tvořená investory Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Na pořádání soutěže se podílí také Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT Praha), hlavní město Praha, městská část Prahy 6 a Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha). Plánovací kancelář ONplan je organizátorem soutěže.

Vítěz architektonické soutěže na dostavbu Vítězného náměstí bude znám v září 2023. „Finálová skupina soutěžících složená z věhlasných evropských architektonických kanceláří a špičkových českých týmů přinesla velmi zajímavé návrhy. Představené projekty respektují ráz, který Dejvicím vtiskl už před sto lety architekt Engel, současně jsou ale originální, pestré a v souladu s trendy moderní architektury. Především se však snaží splnit požadavky a potřeby lidí vyplývající ze současného života Dejvic,“ zhodnotil průběh soutěže Petr Palička, ředitel Penta Real Estate.

Související články

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek19. 9. 2023