Náměstíčko v Dejvicích má Cenu poroty soutěže Stavba roku

V rámci probíhající výstavy rozvojových programů „Praha 6 mění tvář“ je reprezentantem urbanistické a městotvorné oblasti letos dokončený projekt Náměstíčko Kafkova-Wuchterlova v Dejvicích.
Hlavní foto

Náměstíčko získalo nedávno ocenění během nominačního večera 16. ročníku prestižní soutěže Stavba roku 2008. Bylo oceněno zvláštní Cenou poroty za vytvoření přívětivého obytného veřejného městského prostoru se zřetelem k výtvarnému řešení.

Mezi ulicemi Kafkova a Wuchterlova vzniklo letos nové náměstí s dvoupodlažními podzemními garážemi o kapacitě 116 aut. Povrch náměstí je tvořen dlážděnou plochu kamenného náměstí, s vystupujícími kužely dvojité aleje stromů zakončenými stromovými mřížemi, doplňují v jasném řádu rozmístěné lavičky, pítko, další prvky parteru. V ose náměstí je umístěna vodní kaskáda dlouhá 45 m a doplněna plastikou 3 koní v životní velikosti.

Praha 6 je částí hlavního města, kde se posledních letech výrazně zvýšila koncentrace soukromých i obecních staveb oceněných nejprestižnějšími architektonickými soutěžemi. Stavbou roku 2001 a zároveň Cenu Grand Prix 2001 Obce architektů získal dům s pečovatelskou službou Šlejnická v Dejvicích, který zrealizovala radnice. Rekonstrukce statku Ladronka v Břevnově s areálem volného času, rovněž realizovaná radnicí, se stala Stavbou roku 2006, získala zvláštní cenu poroty v soutěži Best of Reality a jako jediná novodobá stavba v Praze 6 byla občany Prahy 6 vybrána do sedmičky kandidátu Divy Prahy 6. Cenu Grand Prix 2006 Obce architektů získal také bytový dům na Petřinách s odůvodněním, že „Má tolik vylepšení a zlidštění oproti obdobným stavbám, které se donedávna stavěly. Je to výborná ukázka moderního bydlení.

Soutěž Stavba roku se letos koná již pošestnácté a od začátku je zaměřena na nejlepší stavební realizace bez rozlišení kategorií dle finančního objemu nebo druhu stavby. Odborná porota stavby hodnotí podle kvality dokončených prací, kvality architektonického řešení a jeho zvládnutí dodavatelem stavby a spokojenosti investora i uživatelů stavby.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024