Na WC do restaurace zdarma a bez obav

Nedostatek veřejných toalet v Praze 6 šestková radnice i letos řeší dohodou s provozovateli restaurací. Pokud kolemjdoucím umožní zdarma návštěvu toalety ve svém podniku, získají významnou slevu ze záboru za předzahrádku.
Hlavní foto

Provozovny, kde si veřejnost může beze studu odskočit, jsou viditelně označeny samolepkou. Lidé tak do nich mohou vstoupit bez obav, že je personál vykáže ven. Umožnit přístup na toaletu je jednou z podmínek, kterou je třeba splnit, aby cena za zábor předzahrádky klesla ze 100 Kč na pouhých 5 Kč za metr čtvereční a den. Pokud provozovatelé splní podmínky a dosáhnou na slevu od Prahy 6, zaplatí méně také za poplatek TSK, která komunikace spravuje pro hlavní město.
„Byl to jeden z důležitých bodů, které jsem si za začátku volebního období vymínil v koaliční smlouvě. Vypadá to jako maličkost, ale možnost odskočit si na toaletu by člověk někdy vyvážil zlatem. Pro provozovatele kaváren a restaurací je zase sleva, kterou za to obec poskytuje, skutečně významnou úlevou. Považuji to za vzájemně velmi výhodnou dohodu,“ říká Jan Lacina, který má v gesci správu majetku a hospodářskou politiku Prahy 6. 
„Projekt nastartovaný před dvěma lety dobře funguje a nyní jej oživujeme po covidové pauze, kdy se do ulic a do restaurací vrací život. Doufám, že samolepek označujících podniky s WC free přístupem bude přibývat,“ dodává místostarosta pro veřejný prostor Jakub Stárek. 
Umístění předzahrádky, stejně jako žádost o slevu, vyřizuje odbor životního prostředí úřadu městské části. Tam také podnikatelé získají samolepku, kterou označí provozovnu s toaletou zdarma pro veřejnost.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024