Na šestce přibyly lavičky. Jsou tam, kde si je lidé přáli

Jako předčasný vánoční dárek mohou obyvatelé Prahy 6 vnímat instalaci prvních 35 kusů designových laviček z plánovaných osmdesáti. Dalších 50 laviček do veřejného prostoru dodá na šestku Technická správa komunikací.  

Hlavní foto

Nové lavičky slíbila městská část nakoupit a instalovat poté, co byly z Prahy 6 odstraněny reklamní lavičky společnosti AD Net, s níž hlavní město ukončilo spolupráci. Ne všude ale byla místa pro posezení žádoucí. Proto se šestka rozhodla pro participaci prostřednictvím svého geoportálu a nechala rozhodnout občany. „Chtěli jsme znát názor lidí, kteří v těchto místech žijí, procházejí nebo tudy cestují. Abychom skutečně efektivně instalovali lavičky tam, kde je o ně zájem. Jsem rád, že se to konečně povedlo,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek, který anketu inicioval. Z ní vyplynulo, že na šestce zůstane z původních 160 reklamních laviček na 94 místech pouze osmdesát.

„Tato výměna laviček je specificky lahodná v tom, že občané nejdříve sledovali demontáž absence estetiky ve veřejném prostoru a posléze na stejných místech instalaci luxusních prvků uličního vybavení. Rozdíl v kvalitě těch řešení je propastný,“ komentuje umístění nového mobiliáře zastupitel Štěpán Barták, odpovědný za veřejný prostor.

Praha 6 do nových laviček investuje 2 miliony korun. Na dodávku byla opakovaně vypsaná soutěž, která ovšem musela být několikrát zrušena kvůli nízkému počtu uchazečů. Na prodlení se projevil i fakt, že se městská část rozhodla pro hlavním městem doporučený mobiliář. Licenční podmínky laviček pražského mobiliáře totiž vyžadují přesné dodržení dokumentace a výrobních materiálů. Jsou tak zatížené specifikací, kterou může splnit omezený počet výrobců. Rada městské části proto nakonec odsouhlasila přímou objednávku u společnosti mmcité, která jako jediná v předešlých výběrových řízeních podala kompletní nabídku a splnila požadavky zadávacího řízení.  Ani to se však neobešlo bez komplikací, kvůli výpadku litinových komponentů firma dodala v termínu pouze polovinu zakázky a do doby dodání zbylých laviček jsou uplatňovány ze strany městské části sankce za neplnění závazku.

O další lavičky si šestka do konce roku polepší díky hlavnímu městu, které po dohodě s městskou částí prostřednictvím TSK instaluje dalších 50 kusů stejného typu laviček.  Pro ně byla vytipována místa zejména místa podél komunikací prvních tříd.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024