Na odklizení sněhu jsme nasadili veškeré kapacity

V terénu jsou aktuálně inspektoři odboru dopravy a životního prostředí i dispečeři sněhové pohotovosti, kteří kontrolují brigádníky včetně dodavatelských firem a firem hlavního města.

Hlavní foto

V letošním roce zajišťuje schůdnost chodníků celkem 129 brigádníků tzv. Sněhové pohotovosti a další dodavatelské firmy. Všichni provádí úklid sněhu na chodnících, které jsou ze zimní údržby hlavním městem vyčleněny nebo na ně vlastník komunikací, tedy hlavní město nestačí. V terénu jsou aktuálně všichni externí dodavatelé, dobrovolníci z řad veřejnosti i inspektoři městské části. Celkem jsou to stovky lidí, kteří se snaží odklidit sníh a náledí z chodníků.

V lokalitách Sedlce, Střešovic, Dědiny, Ruzyně, části Dejvic, tedy v lokalitách, kde je schůdnost zajišťována brigádníky sněhové pohotovosti, jsou rozmístěny červené nádoby s posypovým materiálem. Ten je využíván zejména těmito brigádníky. Hlavní město rozmístilo rovněž na svěřených úsecích komunikací oranžové nádoby s posypovým materiálem pro potřeby dodavatelských firem.

V rámci projektu sněhové pohotovosti i údržby veřejné zeleně, jejíž součástí je i zajištění zimní údržby provádí městská část prostřednictvím dodavatelských firem schůdnost chodníků v centrální části Dejvic a Bubenče, Střešovic, Ruzyně, Vokovic, Veleslavína, Břevnova, tj. vedle centrální části se provádí i schůdnost všech velkých sídlišť Červený vrch, Petřiny a Dědiny. Úklidové práce musí být vždy zahájeny nejpozději v 6.00 hod.
„Naší prioritou je vždy zajistit bezpečí a komfort pro naše občany. Stejně tak je tomu i v zimních měsících. Aktuální podmínky způsobily to, že včerejší sněhová nadílka začala ihned namrzat a na to napadla vrstva sněhu. Máme v terénu všechny inspektory, včetně dobrovolníků z řad veřejnosti, kteří pracují na maximum,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Projekt sněhové pohotovosti v Praze 6 úspěšně funguje již čtrnáctým rokem. Městská část tak udržuje schůdnost vybraných komunikací pro pěší na vlastní náklady, přestože tyto jsou majetkem hlavního města. Letos k tomu využije pomoci 129 brigádníků. Ti mají kromě finanční odměny 500 korun za odpracovaný sněžný den a tisíc korun za tzv. dosažitelnost od úřadu k dispozici i pracovní náčiní a posyp. 

Náklady na Sněhovou pohotovost se odvíjejí od počtu sněžných dnů. V uplynulých letech přesahovaly částku dva miliony korun.

Sněžné dny se vyhlašují v závislosti na předpovědi počasí předchozí večer, pokud sněží během noci nebo brzkého rána, nastupují brigádníci v dopoledních hodinách.

Přehled komunikací, o jejichž údržbu se městská část stará, najdete na Geoportálu zde: Geoportál Praha 6: Sněhová pohotovost.