Na linkách 156 a 158

Některé případy, které připravil červenec strážníkům a policistům v Praze 6.
Hlavní foto

Z deníku Městské policie Prahy 6 aneb na lince 156

Strážníci našli majitele ztraceného dvoukoláku
Moderní dvoukolové vozítko Segway nalezlo díky strážníkům z Prahy 6 svého majitele. Ale nebylo to vůbec jednoduché. „Hlídka našla opuštěné přibližovadlo 14. července u Obory Hvězda krátce po druhé hodině ranní a v blízkosti se nenacházela žádná osoba,“ uvedla zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková. Strážníci proto naložili stroj v hodnotě přibližně 250 tisíc korun a odvezli ho na služebnu. „Následující denní směna začala pátrat po majiteli vozítka nejprve telefonicky na různých odděleních Policie ČR v Praze 6, zda nemají hlášenou krádež stroje či případné vloupání do prodejen či půjčoven s tímto sortimentem,“ doplnila Roháčková. Nikdo se ale ke stroji nehlásil. Následně přišly na řadu známé prodejny v městské části. Nakonec se přece jen podařilo majitele Segwaye kontaktovat. Vozík, který mu někdo v noci ukradl z garáže, si prý podle Roháčkové zakoupil teprve před měsícem a měl obrovskou radost z jeho nálezu. „Pokud by naši strážníci neprojevili snahu dohledat majitele vozítka, skončilo by na ztrátách a nálezech v Praze 1. Šance, že by se s ním majitel ještě někdy shledal, by se tím velmi výrazně snížila,“ upozornila Michaela Roháčková.

Strážníci umí pomoci v nouzi i neslyšícím
Pokud se do nesnází na ulici dostane normální člověk, požádá o pomoc strážníky, své spoluobčany nebo zavolá na tísňovou linku. Horší situaci mají handicapovaní lidé, například neslyšící. Pokud se do nesnází dostanou oni, je velmi obtížné pomocí znakové řečí vysvětlit přítomným či do telefonu, s čím potřebují pomoci. Proto Městská policie hlavního města Prahy zřídila speciální telefonní linku, kam se mohou neslyšící v případě jakýchkoliv potíží obrátit. Na speciální telefonní číslo  724 003 333 lze odesílat sms zprávy. Základní domluvy s neslyšícími jsou schopni i pražští strážníci. K dispozici mají příručku, která je učí základním znakům jako jsou například: Někdo mi ukradl kabelku, Nemohu dýchat, Zavolej policii sanitku nebo hasiče.

Z deníku Police České republiky v Praze 6 aneb na lince 158

Po hádce střelba
Legálně drženou zbraň použil letošního 4. července šestašedesátiletý muž v Nebušicích v Praze 6. Střelbě předcházela odpolední hádka a vzájemné slovní i fyzické napadání sousedů v zahrádkářské oblasti Nad Habrovkou. Tématem sporu bylo vykácení části přilehlého lesa, které se nelíbilo devětatřicetiletému muži. Starší z aktérů, šestašedesátiletý muž, chtěl celý konflikt vyřešit po svém. Vzal svoji legálně drženou zbraň vzor ČZ 45, ráže 6,35 mm a několikrát vystřelil do vzduchu. Posléze ale zbraň obrátil přímo proti sousedovi a jeho známým, kteří na vedlejší zahrádce odpočívali. Vystřelená kulka proletěla pouze metr od nohy šestatřicetiletého muže, který zde byl pouze na návštěvě. Policisté po příjezdu na místo střelby zbraň majiteli odebrali a oba aktéři hádky putovali na policejní stanici. Napjaté sousedské vztahy nakonec skončili na policii. Šestašedesátiletého střelce policejní komisař obvinil z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Střelbu, která vyústila po sousedské hádce, dál pražští kriminalisté šetří.

Zaútočil basebalovou pálkou
Muž s černou kuklou na obličeji zaútočil 22. července na spící mladíky a odešel za kamarádem. Uvedený den v podvečer se rozhodl svérázným způsobem řešit problém svého kamaráda dvacetiletý muž. Vzal si basebalovou pálku, nasadil černou kuklu a vyrazil do parčíku nedaleko Vokovické ulice. V parku na trávníku pospával osmnáctiletý mladík a jeho čtyřiadvacetiletý společník. Muž s kuklou věděl, že oba muže pozval jeho kamarád do bytu, a nenechavci mu před odchodem sebrali z bytu šperky. Oba nic netušící spící muže útočník v parku napadl. Staršímu muži svým počínáním způsobil vážné poranění hlavy, osmnáctiletý mladík utržil otřes mozku a krvácející zranění na hlavě. Dvacetiletý muž po útoku z místa utekl přímo do bytu svého kamaráda, kde ho následně zadržela policejní hlídka. Policejní komisař později útočníka obvinil z trestného činu ublížení na zdraví. I v tomto případě dál probíhá policejní šetření.

Související články