Na Dračkách žádné obchodní centrum nebude

Mylně o tom informovala Mladá fronta DNES v příloze PRAHA ve svém dnešním článku „Developer místo bytů zvažuje nákupní centrum“.

Hlavní foto

1/ Developerská firma Amádeus Real, která kupuje od akciové společnosti SNEO více než hektarový pozemek na místě někdejšího výrobního areálu Na Dračkách na pomezí Střešovic a Veleslavína s projektovou dokumentací pro výstavbu osmi bytových domů, publikovaný záměr stavět obchodní centrum sama popírá ve svém prohlášení:

Prohlášení společnosti Amadeus Real ze dne 10. září 2010
„Společnost Amadeus Real a.s. tímto v reakci na článek uveřejněný v příloze PRAHA DNES dne 10.9.2010 sděluje, že na pozemcích společnosti SNEO, a.s. na Praze 6 plánuje výstavbu bytového projektu osmi bytových domů. Žádný projekt výstavby obchodního centra v dané lokalitě společnost Amadeus Real, a.s. neplánuje a nikdy neplánovala. Navíc zástupci společnosti uvedli, že zdroj uvedený v článku ve společnosti AMADEUS REAL, a.s. pracuje na pozici recepční - sekretářka a jakékoli její vyjádření (čímž samozřejmě se nepotvrzuje jeho pravdivost) není v tomto směru kompetentní."

2/ V uvedené lokalitě výstavbu žádného obchodního centra nepovoluje ani Územní plán hlavního města Prahy!

3/ Spekulace o možných ziscích pro Městskou část Praha 6, kdyby plánovaný bytový projekt realizovala sama, jsou pouze hypotetické, naivní. Výpočet autorky článku v sobě zahrnuje pouze hrubé stavební náklady a vůbec nepočítá s náklady, které jsou vždy součástí každého podobného projektu. Patří mezi ně projektové náklady, právní služby, samotná cena peněz (na takový projekt by si totiž na samém začátku musela Městská část Praha 6 půjčit), apod....

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024