Na dětskou pohotovost od února do Motola

S dětmi, které budou během noci potřebovat lékařské ošetření, musejí rodiče od února na pohotovost do nejbližších fakultních nemocnic do Motola nebo Na Františku.
Hlavní foto

„Hlavní město Praha změnilo od letošního roku systém lékařských pohotovostí. V důsledku toho je dětská pohotovost v poliklinice Pod Marjánkou nadbytečná a od 1. února se ruší,“ uvedl radní Jan Holický, který má oblast zdravotnictví na starosti. „Dětskou pohotovost nadále zajišťuje magistrát prostřednictvím fakultních nemocnic,“ dodal.

Pohotovost pro dospělé na Vítězném náměstí zůstává. Magistrát hlavního města přestal od nového roku přispívat městským částem na provoz lékařské služby první pomoci a dotace přesunul do fakultních nemocnic. Ta nejbližší pro děti je právě v Motole. „Museli jsme na novou situaci reagovat. Dětská pohotovost v Motole je velmi blízko, v podstatě přes kopec, proto nebudeme tuto službu dublovat a financovat ji z rozpočtu Prahy 6,“ vysvětluje Holický s tím, že to by bylo velmi neekonomické. V Motole je navíc k dispozici i dětská zubní pohotovost.

Městská část nadále financuje pohotovost pro dospělé, na jejíž provoz v letošním roce vyčlenila necelých pět milionů korun. Je jednou ze tří městských částí, které pohotovosti nezrušily. „Pohotovost pro dospělé je na rozdíl od dětské vytížená. Vloni ji vyhledalo přes osm tisíc pacientů, u dětí necelé tři tisíce,“ uvedl další důvody radní Holický. I dospělí však mohou využívat lékařskou službu první pomoci ve fakultních nemocnicích, a to v Motole nebo Na Františku, kde je i stomatologická pohotovost. Radní Holický proto podotýká, že provoz služby první pomoci v Dejvicích budou dále sledovat a vyhodnotí koncem června. „Předpokládáme, že se na návštěvnosti pacientů na pohotovosti může odrazit devadesátikorunový poplatek. Uvidíme také, jaký vliv bude mít nová koncepce magistrátu.“

Lékařská pohotovostní služba FN Motol
Ordinační hodiny: od 19 hod. večer až do 7 hod. ráno.
Ordinace LSPP pro dospělé je umístěna v hlavní modré budově.
Ordinace LSPP pro děti je umístěna v budově Dětské polikliniky (komplex Dětské fakultní nemocnice).
pro děti: tel.  224 433 654
pro dospělé: tel.  224 438 590

Lékařská pohotovostní služba Nemocnice Na Františku
stomatologie: tel.  224 946 981
pro dospělé: tel.  224 949 181
pro děti: tel.  224 947 717

Další nemocnice s lékařskou službou první pomoci:
FN Na Bulovce, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou a FN Královské Vinohrady.

(podle časopisu Šestka)