Mf DNES: Videoterminály mohou zmizet hned. Praha to vítá!

UVNITŘ CELÝ ČLÁNEK Mf Dnes - Videoloterijní terminály mohou okamžitě zmizet z českých měst. Umožňuje to rozhodnutí Ústavního soudu. Městské části to vítají. Podle stávajícího zákona mohly být v provozu do konce roku 2014. „Naše městská část byla jednou z prvních, které takzvanou nulovou toleranci hazardu vyhlásily. A to stále platí,“ řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Hlavní foto

zdroj, autor: 12.4.2013    Mladá fronta DNES    str. 1   Praha, Vítězslav Bureš 

Obyvatelé pražských městských částí, které vyhlásily nulovou toleranci hazardu na svém území, se už možná brzy dočkají naplnění této mise. Praha a ostatní česká města dostaly nástroj, jak herny ještě více potlačit.

Podle rozhodnutí Ústavního soudu mohou s okamžitou platností zakázat na svém území provozování takzvaných videoloterijních terminálů. Soud totiž vyškrtl z loterijního zákona ustanovení umožňující provoz výherních terminálů povolených ministerstvem financí až do konce roku 2014.

„Jednoznačně vítám rozhodnutí Ústavního soudu,“ uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda. Od běžných herních přístrojů se videoterminály liší tím, že jsou připojené přes internet k centrálnímu serveru. Ten generuje náhodná čísla a řídí průběh hry. Podle odborníků jsou minimálně stejně problematické jako hrací automaty. Městské části dosud mohly pouze regulovat počet míst, kde se provozovaly klasické herní automaty, kterým vydávaly povolení samy. Videoloterijní terminály povolovalo ministerstvo financí.

Podle primátora Praha opakovaně žádala ministerstvo financí, aby zahájilo správní řízení o zrušení všech povolení k provozování videoloterijních terminálů na území Prahy. „Byla totiž v rozporu s naší vyhláškou, kterou jsme dali jednoznačně najevo, na kterých místech si z důvodu veřejného zájmu nepřejeme, aby byly výherní automaty provozovány,“ řekl Svoboda.

Herny jsou povoleny na 650 místech

Podle městské vyhlášky z roku 2011 je v Praze zhruba 650 míst, kde jsou herny povoleny. Některé městské části v tomto seznamu neuvádějí už žádnou adresu, jako například Praha 2, 3 nebo 6. V seznamu však nejsou místa, která od ministerstva financí dostala licenci pro provozování právě videoloterijních terminálů. Těch mají přitom v Praze 3 ještě 70 a v nich kolem tisíce terminálů.

„Museli bychom je tady mít ještě dva roky. Proto jakmile nám to legislativa umožní, budeme je rušit,“ řekla starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.

Podobný názor má i starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. „Naše městská část byla jednou z prvních, které takzvanou nulovou toleranci hazardu vyhlásily. A to stále platí,“ uvedla. Také v Praze 6 stále dobíhají povolení pro terminály, která byla vydána v předchozích letech s platností do konce příštího roku.

Hrozí arbitráže s provozovateli

Proti ráznému a absolutnímu zákazu hovoří argumenty o omezení podnikání, které by mohly vyvolat řadu arbitráží. Možný je také vznik nelegálních heren. S nimi mají zkušenosti právě v Praze 3.

„Máme tady dvě vedené jako soukromé kluby pod hlavičkou občanského sdružení. Obcházejí absolutně všechno a už jsem na ně podala trestní oznámení,“ uvedla starostka Hujová.

Právě proto chce na území městské části zachovat několik kasin, která ovšem budou pod přísným dohledem. „Bude jich sedm a chceme, aby podepsala kodex ohledně reklamy, podávání alkoholických nápojů a dalších věcí,“ dodala Hujová. S tím souhlasí starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. I on je pro zachování některých heren, a to v lepších hotelích.

„To nepředstavuje žádné bezpečnostní riziko. Ale pokud půjdeme na absolutní nulu, tak se nevyvarujeme černých heren a přelití sázkového byznysu na internet. Bude to jako zákaz alkoholu v USA ve 30. letech,“ dodal starosta Lomecký. Jste pro úplný zákaz hracích automatů a videoterminálů? pište na mailto:redpha{zavináč}mfdnes{tečka}cz

Co řekli k rozhodnutí Ústavního soudu:

Bohuslav Svoboda (primátor): „Rozhodnutí Ústavního soudu jednoznačně vítám.“

Vladislava Hujová (star. Prahy 3): „Jakmile nám to legislativa umožní, budeme herny s videoloterijními terminály rušit.“

Marie Kousalíková (star. Prahy 6): „Městská část Praha 6 byla jednou z prvních, které vyhlásily nulovou toleranci - a ta stále platí.“

Oldřich Lomecký (star. Prahy 1): „Je potřeba regulativní omezení, totální zákaz by byl kontraproduktivní. Pokud půjdeme na absolutní nulu, hrozí vznik černých heren. Kasina v hotelích nebudou představovat bezpečnostní riziko.“

Miroslav Zelený (star. Prahy 5): „Součástí našeho boje s tímto druhem podnikání je nastavení jasných podmínek pro velmi úzký okruh míst tak, aby byla zajištěna kontrola těchto míst.“

David Vodrážka (star. Prahy 13): „Tohle rozhodnutí Ústavního soudu nám umožní víc regulovat místa, kde herny jsou.“

ČTĚTE TAKÉ: NULOVÁ TOLERANCE PRO HAZARD V PRAZE 6 - ZDE: http://www.praha6.cz/aktuality/nulova-tolerance-pro-hazard-v-praze-6-2010-04-11.html?&String=nulov%E1+tolerance

Související články