Deník METRO

Městské části sice mluví o šetření, ale plánují stavbu nových radnic. Praha 6 plánovala novou budovu na Vítězném náměstí. Kvůli penězům ale pouze opravila starou budovu v ulici Československé armády.

Hlavní foto

Jen málo starostů a radních v metropoli nemluví o tom, že potřebuje novou radnici. Velkolepé plány radnic se ale nelíbí už tolik místním.

Nejznámějším příkladem je Praha 7, kde obyvatelé vše dohnali až k referendu, které plány radních za miliardu zamítlo. „Budeme bedlivě dohlížet na splnění všech již nyní závazných podmínek,“ slibuje zmocněnec přípravného výboru Jan Čižinský.

Prostavět 69 milionů korun plánuje letos radnice Prahy 4 a dalších více než 16 milionů bude potřeba na dokončení přestavby bývalého sídla úřadu na byty v Nuslích.

Proti výstavbě nové budovy se podepisovala petice i v Praze 8. Lidem se nelíbila především cena stavby, která by se měla vyšplhat zhruba na 1,1 miliardy korun.

Plány městských částí Slavná Staroměstská radnice není jedinou radniční budovou, kterou někdo plánuje přestavět nebo dostavět.

* Praha 4 Úřad se přestěhoval na Budějovickou. Letos má začít přestavba staré budovy v Nuslích na bytový dům.

* Praha 6 Plánovala novou budovu na Vítězném náměstí. Kvůli penězům ale pouze opravila starou budovu v ulici Československé armády.

* Praha 7 O kontroverzním projektu rozhodovalo referendum. Občané si přáli místo domu za miliardu stavbu za polovic.

* Praha 8 Nová budova by měla vzniknout na Palmovce. Cena se ale obyvatelům nelíbí.

* Praha 10 Rozhoduje se mezi rekonstrukcí současné budovy a výstavbou nové na pozemcích vlastněných městem u metra Strašnická.

O autorovi| ROBERT OPPELT, mailto:robert.oppelt{zavináč}metro{tečka}cz