Městská policie radí, jak se vyhnout nevítaným návštěvám

Život v metropoli má kromě mnohých výhod i stinné stránky.
Hlavní foto

Vysokou kriminalitu, anonymitu a často i lhostejnost obyvatel. Jednou z nástrah hlavního města jsou i nevítaní návštěvníci v bytech a rodinných domech. Ideální dobou pro zloděje jsou v podstatě jakékoliv prázdniny a doba dovolených.

„Strážníci okrskáři jsou v úzkém kontaktu s občany přiděleného okrsku a informují je o možném zabezpečení svých domovů před nevítanými hosty. V rámci výkonu služby se zaměřují i na vizuální kontrolu rodinných domů a rekreačních objektů,“ informoval obvodní ředitel Městské policie v Praze 6 Viktor Richter.

Doplnil, že pokud shledají například závadu v uzamčení domu, vkládají strážníci do schránek malý záznam o kontrole, součástí kterého je i doporučení k lepšímu zajištění nemovitosti.

A zabezpečení svého domova by měli občané podle Pavla Kocábka z útvaru situační prevence Městské policie hlavního města Prahy věnovat určitě pozornost. Stačí pár triků a zlodějům se násilný vstup do obydlí pěkně zkomplikuje.

„Dobré je využít různá elektronická spínací zařízení, která nepravidelně podle nastavení rozsvěcují v bytě nebo rodinném domku světla, zapínají rádio, televizi a tím navozují zdání, že objekt je obývaný,“ uvedl Kocábek.

U rodinných domků je nutné dbát, aby keře a stromy nezakrývaly velkou část objektu, což by umožnilo zlodějům pracovat skrytě. Lidé by podle něj neměli zapomínat ani na dobré osvětlení před objektem nebo zabezpečení sklepních a koupelnových okének. „Optimálním řešením je zabezpečení rodinného domu elektrickým zabezpečovacím systémem s vyvedení poplachového signálu na pult centralizované ochrany bezpečnostní služby nebo v případě jednodušší signalizace například k sousedům,“ podotýká Kocábek.

Vyplatí se udržovat dobré vztahy se sousedy a vzájemně si všímat podezřelých osob v blízkosti obydlí. „Důvěryhodná a všímavá osoba vám může v době dovolené dohlížet na byt či rodinný domek, vybírat poštovní schránku, zalévat květiny a v případě problémů přivolat policejní pomoc,“ upozorňuje Kocábek.

Mezi hlavní zásady prevence před zloději patří nechlubit se kam a na jak dlouho se na dovolenou odjíždí nebo co máme doma cenného. Nejdražší věci by měly být uloženy v sejfu v bance nebo doma v trezoru, který je instalovaný do zdi nebo do podlahy. Samozřejmostí by mělo být zamykání vstupních dveří u panelových nebo činžovních domů. Je-li byt v přízemí, nesmíme zapomenout zabezpečit okna, lodžii a vstupní dveře.

Možností je mnoho, od mříží až po bezpečnostní folie, uzamykatelné kliky nebo bezpečnostní dveře a kování. Ve vyšších patrech je třeba se soustředit na zabezpečení vstupních dveří, například oplechováním nebo certifikovaným uzavíracím systémem.

Nemělo by se zapomínat ani na pojištění domova. Pokud přece jen zloděj byt nebo dům navštíví, je podle ředitele MP v Praze 6 Viktora Richtera nutné zachovat klid. „Nevstupovat bezhlavě do objektu. Možná je tam ještě zloděj, který by mohl ve stresu použít i zbraň. Ihned vloupání ohlásit na policii. Důležité je nikdy neuklízet po zlodějích, tím se poničí stopy, které mohou být vodítkem pro policii a pojišťovnu. Do protokolu uveďte každou maličkost, může být důležitá pro vypátrání zloděje a věcí,“ upozornil Richter.


Více se mohou občané dozvědět v rámci programu Bezpečná lokalita, kam se mohou přihlásit. Do programu se hlásí jednotliví občané se svými byty, rodinnými domky a rekreačními objekty, bytová družstva a obce.

Související články