Marie Velingerová oslavila 101 let

Starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková a její zástupce Petr Ayeboua navštívili v Domě s pečovatelskou službou ve Šlejnické ulici paní Marii Velingerovou. Společně jí popřáli ke krásným 101. narozeninám.

Hlavní foto

V Domě s pečovatelskou službou Šlejnická v Praze 6 bydlí paní Velingerová již od března 2001. Narodila se 4. dubna 1911 v Duchcově v rodině továrníka Petra Vichra. „Její cesta životem byla mnohdy trnitá. Z paní Velingerové se možná i z tohoto důvodu stala vyzrálá a silná osobnost, která je příkladem pro mnoho lidí z pečovatelského domu a dalších přátel. Ve 101 letech je stále vitální a velmi komunikativní. To je skutečně obdivuhodné. K jejím narozeninám jí přeji především mnoho zdraví a spokojenosti,“ říká starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková.

Paní Marie Velingerová studovala na gymnáziu ve Vodičkově ulici v Praze a rok strávila v penzionátu ve švýcarském Lausanne, kde se naučila německy a francouzsky. S manželem, stavebním inženýrem, má syna Jiřího, sochaře a grafika, a dceru Milenu, profesorku čínštiny. V roce 1968 obě děti emigrovaly do Kanady. Naučila se proto anglicky. Když manžel paní Velingerové před rokem 1989 zemřel, nedovolil totalitní režim jejich dětem přijet na pohřeb. Po roce 1989 se obě děti vrátily do Čech. Do pozdního stáří byla paní Velingerová zaměstnancem Pražského hradu jako vedoucí galerie, protože mimo jiné jako jedna z mála ovládala několik cizích jazyků.