Malé projekty vylepší životní prostředí

Občané z Prahy 6 nebo spolky, společenství vlastníků a další právnické osoby mohou žádat až o deset tisíc korun na drobné projekty zlepšující životní prostředí. Formou peněžního daru jim radnice pomůže uskutečnit akci nebo projekt, na jejichž realizaci jim chybějí peníze.

Hlavní foto

První příjemce grantů již v květnu schválila rada městské části. Jedná se o pět projektů, které budou mít pro životní prostředí nezanedbatelný přínos. Břevnovský spolek Nesedím sousedím připravil návrh na využití deštové vody, která bude sloužit návštěvníkům centra na zalévání komunitních bylinkových a květinových záhonků, a nebude tak nutné používat pitnou vodu. Podporu získal i projekt Spolku pro vnitroblok Bělohorská 135–143 na zakoupení a instalaci laviček pro starší sousedy, aby mohli zrevitalizovanou zahradu využívat k odpočinku. Lavičky budou z recyklovaného plastu, mají dlouhou životnost a minimální náklady na údržbu.

Grant získala i Dílna Eliáš, která pracuje s lidmi s mentálním nebo fyzickým kombinovaným postižením. Dar využije na nádoby na třídění a likvidaci odpadu. Další podpořený projekt se zaměřil na opětovné využití betonových květináčů podél ulice Heleny Malířové a péči o travnatý pás v ulici U Ladronky. Spolek Srdcevčele díky podpoře Prahy 6 v září zorganizuje včelí expozici pro veřejnost, včetně umístění živých včelstev do pozorovacího úlu. Neúpěšně se o grant ucházelo společenství vlastníků, které si chtělo ve vnitrobloku obnovit sušáky na věšení prádla.

Dotační program na podporu drobných projektů v oblasti životního prostředí běží od začátku letošního roku až do října a zájemci se do něj mohou hlásit průběžně. Podrobnosti a formulář žádosti o finanční příspěvek na malý projekt naleznou na webových stránkách radnice.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024