Lidé pohlédnou do budoucnosti

Po dvou letech ve stanu na Vítězném náměstí se lidé budou mít možnost znovu ohlédnout za tím, jak se změnila tvář Prahy 6. A také nahlédnout do budoucnosti.
Hlavní foto

„Praha 6 mění tvář IV“ – výstava studií, projektů a realizací – proběhne od 24. do 8.10. 2008 denně od 12 do 20 hodin ve stanu na Vítězném náměstí.

Na osmdesáti panelech jsou představeny plány a záměry městské části i soukromých investorů, které významně ovlivní budoucnost Prahy 6.

Nebudou chybět workshopy (urbanistická ideová soutěž na řešení Masarykova stadionu a velkého rozvojového území Strahova, založení společnosti Nové Dejvice), audiovizuální projekce (Pražský i Městský okruh, modernizace trati Praha- Kladno, aj.), anketa o ceny (Poznej pomníky a památníky v Praze 6), venkovní expozice (program Řekni to lavičkou, ve kterém se lidé mohou vyjadřovat k typům laviček, které by chtěli instalovat na území městské části), dětský koutek, Mobilní úřad s fungujícím Czech Pointem a dalšími službami. Zároveň jsou na výstavě k vidění největší puzzle v Praze!

Po dvou letech na stejném místě, ve stanu na Vítězném náměstí, se lidé budou mít možnost znovu ohlédnout za tím, jak se změnila tvář Prahy 6. A také nahlédnout do budoucnosti. Na osmdesáti panelech jsou představeny plány a záměry městské části i soukromých investorů, které významně ovlivní budoucnost Prahy 6. Výběr projektů nemůže být samozřejmě úplný. Omezeni časem i prostorem se snažíme předložit projekty nejen charakteru architektonického a urbanisticko-dopravního, ale i komunitního,“ představil výstavu starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Okruhy a panely, které jsou na výstavě prezentovány:

1/ urbanistická ideová soutěž na řešení Masarykova stadionu a velkého rozvojového území Strahova
2/ zklidnění Dejvické ulice
3/ doprava (metro, modernizace trati Praha – Kladno, tramvajové propojení do Suchdola, komunikační sítě)
4/ EUROPAN – studentské projekty (1. a 2. cena) 9. ročníku mezinárodní soutěže, tentokrát na revitalizaci oblasti Špejcharu
5/ projekty nově založené společnosti Nové Dejvice
6/ obecní projekty (chodníkový program, rekonstrukce mateřských a základních škol, Náměstíčko Wuchterlova – Kafkova, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Semafor, Dejvické divadlo, Galerie Anderle, květinový program…)

Řada projektů, které byly prezentovány na minulých výstavách „Praha 6 mění tvář“ si již našla svoje místo. Jsou to například administrativní budovy při Evropské nebo bytové komplexy na Hanspaulce či v Liboci. Z těch obecních například rekonstruovaná Ladronka nebo sál Globus. Přes různorodost jednotlivých vystavovaných projektů starosta Chalupa považuje za nejdůležitější, aby měnící se tvář Prahy 6 měla sjednocující linii.
„Nová tvář nejsou jen nové stavby. Do vylepšení městské části zasahuje radnice prostřednictvím strategických programů jako jsou rekonstrukce chodníků, nový systém péče o zeleň nebo opravy památek a drobných historických objektů,“ doplnil vedoucí odboru územního rozvoje Bohumil Beránek.

Prezentovány budou i kontroverzní projekty
„Název Praha 6 mění tvář by mohl znít jako hitparáda úspěchů a zásluh. Na výstavě však bude prezentována i řada projektů, které jsou kontroverzní a vyvolávají bouřlivé diskuze mezi občany,“ připomněl starosta Tomáš Chalupa. Ve stanu lze najít plány letiště Ruzyně nebo projekty Městského i Pražského okruhu, které jsou již dlouho předmětem vášnivých debat.

Rekordní puzzle
Raritou výstavy je rozhodně podlaha výstavního stanu. Jde o puzzle o velikosti 200 metrů čtverečních složených ze 100 kusů. Podlaha tak znázorňuje obrovský letecký snímek Prahy 6. Jde o největší puzzle v Praze.

Místo setkávání
Výstava nemá pouze zobrazovat budoucnost či minulost. Jde především o pokračování dialogu s občany, kteří se budou moci k projektům také vyjádřit na webovém diskusním foru nebo během tematických debatních bloků s odborníky. I proto se z výstavního stanu na Vítězném náměstí stane po dobu výstavy skutečné místo setkávání a zároveň informační středisko.

Pestrá architektura
V Praze 6 se v posledních letech zahustila koncentrace staveb soukromých i obecních, oceněných nejprestižnějšími architektonickými soutěžemi v Praze i celé republice.

Stavbou roku 2001 a zároveň Cenu Grand Prix 2001 Obce architektů se stal dům s pečovatelskou službou Šlejnická v Dejvicích, který zrealizovala radnice. Rekonstrukce statku Ladronka v Břevnově s areálem volného času, rovněž realizovaná radnicí, se stala Stavbou roku 2006, získala zvláštní cenu poroty v soutěži Best of Realty a jako jediná novodobá stavba v Praze 6 byla občany vybrána do sedmičky kandidátů Divy Prahy 6. Do třetice investice radnice – Náměstíčko mezi ulicemi Wuchterlova a Kafkova získalo Cenu poroty v letošní soutěži Stavba roku za vytvoření přívětivého obytného veřejného prostoru se zřetelem k výtvarnému řešení.

Ze soukromých investic lze zmínit Cenu Grand Prix 2006 Obce architektů, kterou získal bytový dům na Petřinách s odůvodněním, že „Má tolik vylepšení a zlidštění oproti obdobným stavbám, které se donedávna stavěly. Je to výborná ukázka moderního bydlení.“

„Věřím, že pestrost a nefádnost architektury Prahy 6 doloží i studentské práce v soutěži Europan na revitalizaci oblasti Špejcharu, stejně tak nápady architektů ke zklidnění Dejvické ulice či dalších několik desítek nápadů a projektů, které právě letošní výstava prezentuje,“ domnívá se místostarosta Prahy 6 Jiří Fárek.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024