Letiště Ruzyně se přejmenovalo na Letiště Václava Havla Praha

5. října 2012 se letiště v Praze Ruzyni přejmenovalo na Letiště Václava Havla Praha.

Hlavní foto

Slavnostní ceremoniál se uskutečnil 5. října 2012, tedy v den výročí narozenin bývalého prezidenta Československé a následně České republiky Václava Havla, a to za účasti mnoha významných hostů. Součástí slavnostní akce bylo i zahájení výstavy fotografií Václava Havla, které pořídili fotografové České tiskové kanceláře. Snímky vznikly v letech 1988 až 2011 nejen při oficiálních státnických aktech, ale i při přípravách na ně, při soukromých akcích i v osobních chvílích Václava Havla. Expozice je situována v odletové hale Terminálu 2 a zůstane zde až do konce roku, aby si ji měli možnost prohlédnout zájemci z řad široké veřejnosti.

Trvalé připomenutí osobnosti Václava Havla zajistí artefakt, který připravil mezinárodně uznávaný  architekt a přítel pana Havla Bořek Šípek se svým týmem. Jedná se o elipsu, která prochází od přízemí až do prvního patra Terminálu 2. Je inspirována divadlem, které zároveň vizuálně připomíná. Do elipsy lze vcházet jednotlivě, a to na balkóny, z nichž může divák sledovat promítání citátů Václava Havla v češtině a angličtině. Citáty byly pečlivě vybrány Knihovnou Václava Havla tak, aby vystihovaly Havlovu osobnost.

Změna názvu LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA PRAHA či VÁCLAV HAVEL AIRPORT PRAGUE se projevila zejména v označení budov terminálů letiště, které jsou viditelné při příjezdu na letiště, označení průčelí budov terminálů, jež jsou viditelné z letištní plochy, v hlášení letištních rozhlasů, autobusů městské hromadné dopravy, na palubách letadel, v letištních autobusech a také v korporátních materiálech či na webu společnosti Letiště Praha, a. s. V rámci procesu nebyl změněn IATA kód, to znamená, že na letence má cestující i nadále uveden kód PRG, což ale nijak s přejmenováním letiště nekoliduje.

Prosinec 2012 - Filmový režisér, scénárista a producent Fero Fenič krátce po smrti bývalého prezidenta Československé a následně České republiky Václava Havla navrhl přejmenovat mezinárodní letiště v Praze Ruzyni právě po tomto významném státníkovi tak, jako tomu bylo i na dalších světových letištích (JFK, Charles de Gaulle, M. R. Štefánik atd.). Petici podepsalo přes 80 tis. lidí.

Březen 2012 - Vláda ČR na svém zasedání 21. 3. 2012 odsouhlasila využití jména Václava Havla ve spojení s mezinárodním letištěm v Praze Ruzyni. S využitím jména svého manžela v této souvislosti souhlasila Dagmar Havlová.

Květen 2012 – Po konzultaci s jazykovými odborníky byl zveřejněn oficiální název, přičemž bylo určeno, že se prioritně s ohledem na mezinárodní klientelu letiště bude využívat VÁCLAV HAVEL AIRPORT PRAGUE, v české verzi pak LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA PRAHA.

Září 2012 – Od 17. do 27. září 2012 byly na budovách letištních terminálů instalovány nápisy s novým názvem letiště v anglické verzi.

Říjen 2012 – Dne 5. 10. 2012 bylo letiště oficiálně přejmenováno.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024