Kudy na procházku? Napoví Geoportál Prahy 6

Na šestkovém geoportálu lze nyní vyhledat tipy na pozoruhodná místa v městské části a trasy procházek. Na interaktivní mapě si tak zájemci vyhledají, kudy se projít a jaké zajímavosti po cestě potkají.

Hlavní foto

„V Praze 6 máme spoustu úchvatných míst a budov s bohatou a zajímavou historií. Mnozí z nás je ale možná v každodenním shonu míjejí, aniž by si prohlédli jejich detaily nebo se zamysleli nad jejich symbolickou hodnotou. Prostřednictvím našeho geoportálu nyní přibližujeme příběhy a osobnosti, které se skrývají za jednotlivými uličkami a domy, a ukazujeme tím více i méně známá místa z jiné perspektivy,“ říká Jakub Stárek, místostarosta Prahy 6 pro veřejný prostor a územní rozvoj. „Navazujeme tím na pravidelné komentované procházky po Šestce, které si za dobu své existence získaly značnou oblibu. Každý, kdo si bude chtít udělat vlastní procházku, tak nyní může načerpat inspiraci právě na geoportálu,“ doplňuje místostarosta Stárek.

Virtuální procházky je na geoportálu možné najít pod vrstvou „Procházky Prahou 6“. První zde vyznačená procházka vede Podbabou a má celkem čtrnáct zastávek. Každou z nich si mohou uživatelé rozkliknout a přečíst si tak zajímavosti, jež se k danému místu vážou. Informace jsou doplněné o fotografie z historie a současnosti, vybrané zastávky mají navíc video. Jednotlivými videomedailonky provází Hedvika Čenková – průvodkyně komentovaných procházek, které Praha 6 pořádá jednou za měsíc. Postupně se na geoportálu budou objevovat další místa a trasy.

Geoportál Prahy 6 byl spuštěn v říjnu 2020, slouží jako interaktivní mapa pro snadnou orientaci na území městské části a poskytuje přehled místních veřejných služeb. K dispozici je na adrese gis.praha6.cz.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024