Koně jsou pokřtěny, pro náměstí se hledá jméno

Koně na náměstíčku Wuchterlova – Kafkova v Dejvicích mají své kmotry. Dnes odpoledne je totiž pokřtili modelky Martina Dvořáková, Lucie Váchová a paralympionik Jiří Ježek.
Hlavní foto

Na dálku formou esemesky jim popřáli také herec Václav Vydra a žokej Václav Chaloupka.
„Je vám jasné, že kmotrovství je i závazek. Kmotr se totiž musí o svého svěřence postarat v případě, že toho nejsou schopni rodiče,“ zeptal se s nadsázkou starosta Tomáš Chalupa Martiny Dvořákové.
„Myslím, že s koni zkušenosti mám a tihle bronzoví nebudou určitě tak nároční jako živí, tak to snad zvládnu,“ odpověděla modelka a zároveň profesionální jezdkyně parkuru.

Starosta Chalupa poděkoval všem přítomným, ale především lidem bydlícím v okolí náměstí, kteří museli několik měsíců žít se stavbou pod okny. Dnešní slavnostní odhalení soch od Michala Gabriela byl totiž závěrečný akt výstavby náměstí. Předcházela mu v uplynulých měsících výstava podzemních garáží, úprava celého prostoru do podoby náměstí a nakonec instalace soch.

“Málokdo ví, že tyto sochy koňů jsou sochami s pořadovým číslem 14, 15 a 16 na území Prahy 6 od roku 2000. Celkem tak je na území městské části dnes 28 soch a památníků,“ prozradil starosta Chalupa a dodal. „Myslíme si, že sochy jsou kulturou, která do města rozhodně patří.“

Zajímavostí soch na náměstíčku je i skutečnost, že nejsou určeny pouze k obdivování, nýbrž i k hraní. Veškeré šplhání a lezení po sochách je však pouze na vlastní nebezpečí. Této nabídky využily krátce po slavnostním aktu přítomné děti a rázem si všechny tři koně osedlaly.

Náměstíčko má však zatím jednu nedokonalost. Nemá jméno. „Radnice vyzývá každého, kdo se chce na hledání jména pro toto krásné místo podílet, aby své návrhy poslali na emailovou adresu namesti@praha6.cz,“ vyzval přítomné Chalupa. První nápad na název náměstí padl již během slavnostního aktu. Jedno z přítomných dětí navrhlo název Bronzové náměstí.

Další informace
Na koni zvládá i metrové překážky

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024