K připomínce setkání Patočky a van der Stoela vykvetly krokusy

Setkání Maxe van der Stoela s tehdejším mluvčím Charty 77 Janem Patočkou v březnu 1977 připomíná pomník znázorňující stín stromu a rozkvetlé krokusy. V parku, který nese jméno tehdejšího nizozemského ministra zahraničí, si starosta Prahy 6 Jakub Stárek a velvyslanec Nizozemského království Daan Huisinga společně připomenuli tuto historicky významnou událost a položili květinové dary.

Hlavní foto

„Připomínáme si setkání, které vyžadovalo odvahu a odhodlání, které je inspirativní i dnes. Ukazuje, jak důležité je nasvítit fasádu autoritářství, aby se odhalily její trhliny,“ řekl Daan Huisinga, velvyslanec Nizozemského království. „Dilemata, kterým Van der Stoel čelil v roce 1977, a rozhodnutí, která učinil, jsou i dnes velmi aktuální. Prosazování lidských práv a podpora těch, kteří zastávají demokratické hodnoty tváří v tvář útlaku, jsou součástí nizozemské, české a evropské zahraniční politiky.“ Starosta Jakub Stárek považuje setkání k připomínce této významné historické události za velmi osobní. „Mimořádně si této akce vážím, protože navazuje na mé rodinné dědictví,“ řekl Stárek, který vyrůstal v rodině známého disidenta Františka Stárka.

Max van der Stoel byl prvním západním politikem, který se setkal s členem Charty 77, čímž de facto uznal a upozornil na český disent. Setkání se uskutečnilo během oficiální návštěvy Prahy v březnu 1977. Van der Stoelova příkladu následovali i další západní představitelé, kteří spojili oficiální návštěvu s kontaktem s disidenty a zdůraznili Helsinské dohody z roku 1975 k respektování lidských práv a základních svobod.

Park v sousedství Patočkovy ulice byl po Maxi van der Stoelovi pojmenován v roce 2014. 1. března 2017 zde byl odhalen památník od českého sochaře Dominika Langa na připomínku Van der Stoelovy podpory Charty 77. Památník nově zdobí žluté krokusy, které jsou darem nizozemského velvyslanectví a letos poprvé vykvétají po obvodu koruny stromu.

 

Související články