Jména ulic promluví

Pod více než stovkou cedulí s názvy ulic Prahy 6 přibudou letos nové informační tabulky. Lidé se díky nim dozvědí, po jakých historických osobnostech či událostech nesou ulice jména.

Hlavní foto

Víte, co mají společného pánové Anhalt, Faster, Kolátor, Máslo nebo Šolín? Mají na území Prahy 6 svou ulici, aniž většina lidí v Praze tuší, čím se vlastně proslavili. To se brzy změní. Pod desítkami názvů ulic na území šesté městské části přibudou vysvětlující tabulky, které stručně popíší osobnost nebo událost, po níž nese prostranství jméno. Radnice Prahy 6 s tímto nápadem přišla jako vůbec první v Česku.

"Inspirovali jsme se u našeho partnerského města v Itálii. Chceme plnit i vzdělávací funkci, kterou obec má, a přiblížit lidem původ jmen jejich ulic," prohlásil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

První tabulky byly slavnostně odhaleny včera na rohu ulic Charlese de Gaulla a Sukova, tedy shodou okolností jmen, která patří v uličním seznamu Prahy 6 k těm známějším.

Odhalení to bylo stylové: na rohu směrem do Sukovy ulice vyhrávalo smyčcové kvarteto Sukova komorního orchestru, v ulici pojmenované po bývalém francouzském generálu a prezidentovi zase parkoval "fantomasovský" citroën, ve kterém de Gaulle svého času jezdíval. Byl zde i vnuk skladatele Josefa Suka, který se neubránil dojetí.

"Je to velice dobrý nápad, ale hlavně věřím, že se lidem bude v Sukově ulici dobře žít," prohlásil další pokračovatel hudební tradice slavné rodiny Suků.

Na území šesté městské části bude ještě v průběhu letošního roku podobných cedulek umístěno celkem 169. "V průběhu nejbližších deseti dnů jich umístíme tři desítky, na těch dalších se budeme teprve muset domluvit s majiteli domů, ale věříme, že to nebude problém," uvedl Tomáš Chalupa.

Někteří lidé však prostřednictvím tabulek možná zjistí, že právě jejich ulice nese jméno osobnosti, jejíž přínos historii je přinejmenším sporný.

Jde třeba o revolucionáře Antonína Janouška, který po první světové válce vyhlásil komunistickou Slovenskou republiku rad a dnes má ulici ve Střešovicích. "Žádné přejmenování ulic už řešit nechceme," řekl Chalupa.

Video ze slavnostního odhalení dodatkových cedulí
Fotogalerie na FB
Videoreportáž na Youtube
Bude mít bezejmenné náměstí své jméno?

(podle MFD, autor: P. Kupec)

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024