Jan Patočka a Libor Pešek Čestnými občany Prahy 6

V Den Prahy 6, který připadá na 4. září, se tradičně uskutečnilo slavnostní zasedání zastupitelů v Břevnovském klášteře. Starosta Tomáš Chalupa zde udělil další tituly Čestného občanství.
Hlavní foto

Po krátkém oficiálním úvodu se starosta Chalupa zamyslel nad tím, co to vlastně znamená slovo čest.
"Slovo, které každý tak často používáme a přitom tak těžko definujeme. Kupodivu až při použití internetového vyhledávače, do kterého jsem zapsal heslo "čest" jsem se dozvěděl následující: Čest je abstraktní pojem. Mnohem abstraktnější než třeba láska nebo radost, protože lásku a radost můžeme cítit, ale kdo kdy cítil čest? Ano. Čest je složitá. Čest je vyjádření naší touhy po lepším světě, našeho odhodlání tento ideál nezklamat, naše svědomí. Čest je hodnota, která je přítomná ve všech hodnotách ostatních...posuďte sami. Není zcela obvyklé takto výstižná slova najít právě na webových stránkách. A přitom tak výstižně zachycující to, proč se tu dnes opět scházíme a můžeme další dva naše spoluobčany ocenit titulem Čestný občan."

Čestné občanství získala významná osobnost světové hudební scény Libor Pešek, občan Prahy 6. Pešek stál jako dirigent v čele mnoha světových orchestrů, jeho profesním vrcholem jsou léta 1987-97, kdy se stal uměleckým šéfem a hlavním dirigentem Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu.
"Jsem kluk z Dejvic. A tím také zůstanu," řekl mimo jiné krátce po ocenění dirigent Libor Pešek.

Čestné občanství In memoriam udělil starosta také prof. Janu Patočkovi, významnému českému filosofovi, překladateli a kulturnímu historikovi, který zemřel v roce 1977.
"Profesor Patočka získal za svého života celou řadu poct a ocenění. Čestné občanství je ale zcela něco jiného a jsem si jistá, že by otec z něj měl mimořádnou radost. Vrací ho totiž domů, do míst, kde strávil víc než polovinu života, do Břevnova," svěřila jménem oceněho Jana Patočky jeho dcera.

Na počest čestných občanů následoval podvečerní koncert v bazilice sv. Markéty.