Investovat chce městská část především do bydlení

Zastupitelstvo Prahy 6 schválilo dnes rozpočet na rok 2010 se schodkem 741 milionů korun. Stejně jako letošní rok ho budou krýt rezervy. Předpokládají se výdaje 1,392 miliardy korun, příjmy 650,9 milionu korun. Nejvíc investic, více než třetina, půjde do rekonstrukce obecního bytového fondu.
Hlavní foto

"Rozpočet by mohl být označen jako úsporně realistický," řekl místostarosta Jiří Fárek. Podle něj městská část hodlá investovat, ale nezadluží se. Může si to dovolit díky dobrým výsledkům hospodaření v minulých letech. Letošní schodek ve výši 736 milionů korun hradily také rezervy.

Kapitálové výdaje představují celkem 495 milionů korun. Investovat chce městská část především do bydlení. Rekonstrukce a zateplení v několika desítkách domů ji přijde takřka na 172,6 milionu korun.

Za 60 milionů korun by se měla také postavit nová mateřská školka ve Velvarské ulici. Počítá se i s opravou základní školy na náměstí Interbrigády za 32 milionů korun, stejná částka půjde na samostatný pavilón Základní školy Červený vrch.

Pro rozpočet hlasovalo 31 zastupitelů, čtyři byli proti a čtyři se zdrželi. "Víme, že tu je nějaká suma věcí, kterou musíme udělat," opáčil kritikům starosta Tomáš Chalupa, a to bez ohledu na to, že výnosy z daní se pro městskou část snížily asi o šest procent; letos se předpokládají celkové daňové příjmy 106,1 milionu korun. "Opravdu je krize," dodal Chalupa. Právě proto je podle něj třeba snažit se zvýšit příjmy, tedy přilákat do Prahy 6 podnikatele. "Neměli bychom je přivádět do ulic, které jsou rozbombardované," řekl.


(podle ČTK)

Související články

Praha 6 od července přebírá od Magistrátu hlavního města Prahy agendu přestupků. Za tímto účelem vzniklo oddělení přestupků, které bude součástí odboru přestupkového řízení, a od 22. dubna bude nově v provozu v poliklinice Pod Marjánkou na Břevnově. Ve dnech 18. a 19. 4. se odbor přestupkového řízení stěhuje z původní adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 na polikliniku a v těchto dnech bude pro veřejnost uzavřen.

Celý článek16. 4. 2024