Historii cihelen a kolkovaných cihel objevíte ve Skleňáku

Na územní Prahy 6 kdysi fungovalo 31 cihelen. Značný podíl geologického podkladu jejího území totiž tvoří zeminy využitelné právě v cihlářství. Listopadová výstava v Galerii Skleňák proto patří historii výroby stavebních prvků z pálené hlíny, kolkovaným cihlám a jejich významu.

Hlavní foto

Výkladní skříně galerie představují jednotlivé zaniklé cihelny z území Prahy 6, jejich historii a cihlářské zboží, které v konkrétních provozech vznikalo. Veřejnost si může prohlédnout historické fotografie, mapy a plány, ukázky dobových reklam a cihlářské literatury, ale hlavně kolkované cihly a další stavební prvky z pálené hlíny z rozsáhlé sbírky Jana Zavřela. Kolkem na cihlách výrobci podepisovali svůj produkt. Někdy značil kvalitu, jindy dělal reklamu. „Právě kvůli příznivým geologickým poměrům byla šestka pro rozvoj cihlářského řemesla předurčena, jak teď lidé mohou přesvědčit ve výkladních skříních Skleňáku až do konce listopadu,“ říká starosta Jakub Stárek, který výstavu vztahující se k historii Prahy 6 zahajoval.

„Spraš je nejběžnější cihlářskou surovinou a na ty speciální výrobky prejzy, tvarovky se používaly spíše jílovitě zvětralé břidlice, a na to vše je Praha 6 bohatá,“ doplnil autor výstavy Jan Zavřel, který kolkované cihly sbírá přes dvacet let. Zlomovým momentem pro jeho sbírku byl archeologický průzkum usedlosti Kotlářka v roce 2006, kde bylo nalezeno osm druhů kolků, které se podařilo ztotožnit s majiteli cihelny.

Výstavu doplňují také exponáty od sběratele Jaroslava Mračka, který pracuje jako strážník u městské policie Prahy 6 a cihly sbírá teprve pár let: „Z odborných publikací vím, že mi chybí několik cihel z Prahy 6. U některých mě mrzí, že jsem přišel pozdě a stavby, kde by mohly být, už zmizely nebo byly zrenovované,“ říká s tím, že s cihlami je spojena řada zajímavostí. „Podle cihelen vznikaly názvy ulic. A třeba Juliska má hřiště a atletický ovál díky tomu, že se tam brala hlína na výrobu cihel.“

Výstava za výlohami Skleněného paláce je k vidění do 30. listopadu.

 

Přehled cihelen je k dispozici i na Geoportálu Prahy 6

Související články

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek19. 9. 2023