Finalista loňského ročníku soutěže MasterChef Česko Luboš Novotný alias Lubina vařil a vydával obědy v ZŠ Marjánka

Finalista soutěže MasterChef 2022 Lubina vařil a vydával obědy v ZŠ Marjánka. Tato myšlenka vznikla během soutěže Zlatá vařečka, kde byl Lubina členem poroty a projevil zájem uvařit oběd pro děti za cenu, za kterou to musí kuchařky ve školních kuchyních zvládat každý den.

Hlavní foto

Jako menu Lubina připravil.
Polévka: Svatební (s játrovými knedlíčky a nudlemi)
Oběd 1: Vepřová roláda, pečené brambory
Oběd 2: Špagety aglio olio
Zákusek: Bramborové šišky s mákem

Během dne se vydalo 550 porcí. „Pojal jsem to jako velkou výzvu. Vstával jsem snad ve 4 ráno, abych byl už kolem páté ve škole. Musím říct, že všechny kolegyně, s nimiž jsem dnes strávil skoro celý den, mají můj obrovský obdiv,” říká Lubina.

Nejen pro kuchařky, ale i pro děti to byl obrovský zážitek. Jak uvedla ředitelka školy Anna Niklová. Paní kuchařky měly před dneškem obrovskou trému, ale atmosféra v kuchyni byla skvělá a všichni to skvěle zvládli.

„Akce jako je například Zlatá vařečka nebo Lubina ve školní jídelně a další, jsou možnosti jak zpopularizovat a zatraktivnit stravování ve školních jídelnách. Zároveň ukázat, jak náročná je práce ve školních jídelnách a upozornit na to, jak je finančně podhodnocená. Je to jeden z důvodů, proč jsme na Praze 6 podpořili stávkující školy, kde jedním z důvodů byly právě platy nepedagogických pracovníků," říká místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024